Image hosted at bigoo

Image hosted at bigoo

Friendster images

Friendster images

W 3 L C 0 M 3 2007/04/22

W 3 L C 0 M 3

Dobrodošli na moj blog

22.04.2007.

Audi allroad quattro

Audi allroad quattro
12. svibnja 2000.
Luksuz i blato


Audi je u Ženevi premijerno pokazao automobil koji ujedinjuje udobnost i dinamiku gornje klase u kombinaciji sa suverenim karakteristikama off road vožnje. Nastao na osnovi A6 Avant Quattro novi "macho" Audi zove se Allroad Quattro i predstavlja sintezu dvaju svjetova - luksuznog i blatnog.

piše: Dubravko Kuleš

Audi ima dugačku i bogatu povijest pogona na sva četiri kotača. Ova audieva karakteristika već dvadeset godina nosi oznaku "quattro" i svojevrstan je znak prestiža. Svoju uspješnost audievi quattro modeli dokazali su na brojnim utrkama i rally natjecanjima. Demonstracija potencijala isporučena je u obliku Allroad quattro i predstavlja svojevrsno obilježavanje 20. obljetnice audievog 4x4 pogona, pardon, quattro pogona. I kao što samo ime govori novi Audi osjeća se podjednako dobro na svim cestama i najrazličitijim podlogama od tamnosivo mokrih, preko svijetlo i tamno smeđih makadamskih do onih bijelih prekrivenih snijegom i ledom.

Prije svega zasluga je to vrlo sofisticiranog zračnog ovjesa koji ovaj Audi postavlja u jednu od četiri udaljenosti podnice od tla. Elektronika pomiče zračni ovjes sprijeda i otraga za 66 milimetara, odnosno od najniže udaljenosti koja iznosi 142 mm do suprotnog ekstrema koji iznosi 208 mm. Time je Allroad spreman za jurnjavu auto cestom ili penjanje strmim i grbavim puteljcima. Stabilnost je izvrsna pri velikim brzinama i vožnji kroz zavoje uz optimalnu aerodinamiku. Elektronika je smještena u stražnjem dijelu automobila, dok je u svakom kotaču smješten senzor za visinu koji šalje podatke o trenutnoj udaljenosti od tla, brzini kretanja, nagibu automobila i ostalim parametrima bitnim za otkrivanje terenskih uvjeta vožnje. Zračni ovjes prihvaća te podatke i kontinuirano podešava udaljenost dna Audia od tla. Pri vožnji iznad 120 km/h Audi allroad quattro je u najnižem položaju koji iznosi 142 mm od tla. Time se smanjuju šumovi vjetra, poboljšava se stabilnost i što nije zanemarivo, potrošnja je zbog bolje aerodinamike niža. Ovo je velika prednost Allroada pred ostalim terenskim vozilima koja stalno zadržavaju istu, za auto cestu preveliku visinu, time i prevelik otpor zraka što rezultira astronomskom potrošnjom pri brzoj vožnji.

Za 25 milimetara je viši slijedeći položaj u kojem se Audi allroad nalazi pri brzinama do 120 km/h. Na taj se način realizira visok stupanj dinamike vožnje i raste udobnost. Prvi terenski stupanj podiže karoseriju za dodatnih 25 milimetara, pa tako udaljenost od tla iznosi iznosi 192. Ovaj položaj je pogodan za vožnju po lakšim off road uvjetima i za brzine do 80 km/h. Krajnja visina doseže se u drugoj terenskoj udaljenosti. S dodatnih 16 ili konačnih 208 milimetara udaljene podnice od neravnog tla Audi allroad postaje pravi specijalist za teško prohodne terene i puteve. Podešavanje udaljenosti od tla može biti poluautomatsko ili ručno. Pritiskom na prekidač smješten na središnjoj konzoli vozač može sam odabrati željenu udaljenost od tla. Informacija o kontroli udaljenosti od tla dostupna je putem LED pokazivača na ploči s instrumentima. Visoki sigurnosni standardi uključuju automatsko aktiviranje elektronički kontroliranog programa stabilnosti u terenskim udaljenostima 1 i 2.

U Audi allroad quattro ugrađuju se dva motora, benzinski V6 Biturbo obujma 2,7 litara, najveće snage 250 konjskih snaga i 2,5 litarski V6 TDI snage 180 KS. Petventilski Biturbo poznat je iz audijevih modela S4 i A6. Najveći momet od 350 Nm postiže između 1800 i 4500 o/min. Ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa i ovaj motor Allroad potjeraju do 236 km/h i do 100 km/h ubrzaju za 7,4 sekunde uz prosječnu potrošnju od 12,8 l/100 km. Osim u Allroadu V6 TDi pokreće A6 i A8. Ovaj agregat daje iz 2,5 litre obujma 180 konjskih snaga i to pri 4000 o/min. Najveći moment je za 20 Nm veći od Biturbo motora i dostupan je u rasponu između 1500 i 2500 o/min. Sa 72 KS po litri obujma, kultiviranošću i snagom ovaj TDi svrstava se mađu najbolje serijske diesel motore na svijetu. Mjenjač je također ručni sa 6 stupnjeva prijenosa, a TDi V6 dopušta najvećih 207 km/h i 9,5 sekundi do 100 km/h. U VI stupnju od 60 -120 km/h ubrza za 15,7 s, a prosječna potrošnja se kreće oko 8,9 l/100 km. Kombinacija visokog okretnog momenta V6 TDI motora i Tiptronic mjenjača pruža gotovo savršene predispozicije za visoke prosječne brzine i nisku potrošnju.

Dizajn Audia allroad quattro naglašava visoku funkcionalnost i elegantno umjerenu sportsku notu A6 Avant karoserije. Silueta odaje čvrst i snažan karakter vozila koje nikada ne ostavlja svog vozača i putnike. Mnogi detalji već na prvi pogled odaju automobil koji je sposoban nositi se i s najnemilosrdnijim cestovnim i vremenskim uvjetima, uz činjenicu da vozač u tim trenucima može bez brige nositi najfinije odijelo i najelegantnije cipele. Harmonične linije u jednom automobilu sjedinjuju karakteristike četiri automobila - prostranog karavana, izravnog "off roadera", luksuzne limuzine i cestovnog trkača. Unutrašnjost je uređena po najvišim standardima audievih Premium modela. Materijali su izuzetno kvalitetni, interijer uređen elegantno s decentnim odrazom sportskog. Može se birati stepsko zelena ili siva boja unutrašnjosti. Za još veći osjećaj luksuza u opcijskoj opremi nude se drveni detalji, Cricket koža ili kombinacija kože i Alcantare. Varijabilnost čini Audi allroad quattro idealnim automobilom za putovanje ili slobodno vrijeme. Avant koncept pruža prostor za pet udobnih putničkih mjesta ili 1590 litara obujma prtljažnika što je sasvim dostatno za smještaj i prijevoz jednog mountain bikea.

JOŠ O NJEMU...
Foto album
Tehnički podaci
Spisak opreme je dostojan reputacije tvrtke i dostupno je sve, od automatske klime i sportskog multifunkcijskog upravljača do navigacije, mobitela, BOSE sound sistema i jedne novosti - automatske kontrole pritiska u gumama. Za sigurnost se brinu prednji i bočni zračni jastuci, SIDEGUARD audiev sistem zračnih jastuka za zaštitu glave, te cijela hrpa elektronike (ABS, EDS, ASR, ESP). Ponuda u Njemačkoj obuhvaća 4 modela (benzinac ili diesel s ručnim ili Tiptronic mjenjačem) s cijenom od 78.917 do 90.652 DEM.

22.04.2007.

Audi A8

Audi A8
19. srpanj 2002.
Odijelo i sprinterice


Svake četiri godine Audi obnavlja svoj top model A8. Najmanje razvikani član njemačkog trojca visoke klase stiže u novom izdanju na jesen. Ovo je zapravo pretpremijera, a premijera slijedi u Parizu

piše: Dubravko Kuleš

Audi A8 na tržište je stigao u veljači 1996. kao konkurencija njemačkom dvojcu "S" i "7". Vrlo brzo je postao cijenjen u visokoj klasi, rame uz rame sa stuttgartskom i münchenskom konkurencijom. Zapravo, pruža i nešto više, a to je revolucionarni koncept aluminijske karoserije ASF (Audi Space Frame) i legendarni audiev quattro pogon jedinstven u visokoj klasi koji je A8 dobio godinu dana nakon uvođenja na tržište. Već je prva generacija dobila S8 izvedbu s 340 KS.

Nakon četiri godine pojavio se poboljšani A8 i S8 izvedba s 360 KS, te 3,3-litrenim V8 TDi motorom. Tu nije kraj, jer sam vrh ponude je W12 s 420 KS. U Ingolstadtu su odlučili A8 mijenjati svake četiri godine, pa tako ove jeseni dolazi još bolji, brži, luksuzniji top model s povezanim krugovima na nosu.

Budući da se radi o najboljem modelu cijenjene tvrtke logično je da su sva znanja i mnoštvo materijanih sredstava ugrađeni u treću generaciju A8. Audi s ovim modelom stječe određenu prednost pred BMW-om i osobito Mercedesom čiji modeli više nisu novi ili jako novi. Želite li najnovijeg predstavnika njemačke visoke klase onda je to u ovom trenutku Audi A8, točnije bit će od jeseni kad započinje prodaja.

Audiev poznati slogan Napredak kroz tehniku bio je nit vodilja po kojoj je izgrađen novi A8. Sportski duh, jasan dizajn, inovatvna tehnologija i najviša razina kvalitete odlike su nove audieve "osmice". Kao najreprezentativniji model marke, A8 najavljuje identitet nadolazeće generacije automobila s četiri kruga. A8 je ponovo definirao sportsku notu u luksuznom segmentu. Kod razvoja u prvom su planu bili dizajn, lagana konstrukcija, dinamika i elektronika.

Sve se kod A8 svodi na ideju lakoće. Dizajnom je stvorena lakoća oblika, lagana konstrukcija pruža mogućnost laka ubrzanja i malu masu. Vozač najvećeg Audia nema osjećaj da vozi veliku limuzinu i tako osjeća lakoću dinamike vožnje. I na kraju, elektronika kreira istinsku jednostavnost rukovanja. Već se po obliku A8 može zaključiti da se radi o vozilu s dosta sportskog duha, bez obzira na to kojoj klasi pripada. Dinamičnost karoserije samo je jedna od karakteristika uspješnog dizajna.

Ima primjetnih vizualnih promjena kod novog A8. Oblik je elegantno sportski i zadovoljit će kupce koji žele luksuznu limuzinu i one koji uz luksuz žele i dozu sportskog karaktera. Kao što je uobičajeno maska i prednja svjetla s dvostrukom optikom su novi i u slučaju A8 pravokutnog oblika. Nos novog Audia je podosta agresivnog oblika čemu osobito pridonose tri velika usisnika za zrak u donjem dijelu branika.

Otraga su također primjetna nova svjetla, varijacija na temu A4 i A6, ali većih dimenzija. Stalno pišemo o sportskoj noti novog A8, a dokaz da je to nije bez pokrića su dvije ispušne cijevi, po jedna sa svake strane. A8 svoju moć pokazuje i velikim naplacima od 17" s gumama dimenzija 235/55. Površine "osmice" su dugačke i jasno zaobljene s precizno vođenim linijama. Dinamičnost se očituje u plitkom prednjem dijelu, kratkim prevjesima i snažnim konturama stražnjeg kraja.

Unutrašnjost je prostrana, udobna s velikim količinama luksuza i najkvalitetnijim materijalima, kožom ili drvom u izdašnim količinama. Sportski četverokraki upravljač po želji može imati tipke tiptronic mjenjača na gornja dva kraka. Pred vozačem su dva velika mjerača. Nema klasične središnje konzole, a djelomično je nadomještava uzdignuti dio vrlo širokog tunela između prednjih sjedala.

U Audiu su za početak odlučili ponuditi A8 s dva poznata, ali ojačana V8 motora. Manji ima 3,7 litara obujma i 280 KS (stari je motor imao 260 KS), a veći pola litre više obujma i 335 KS (stari motor - 310 KS). Novost je automatski mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa i tiptronic funkcijom koji kontinuirano osigurava optimalan prijelaz između stupnjeva prijenosa. Tipke na upravljaču svoje su prednosti pokazale na modelu R8, pobjedniku utrke u Le Mansu.

Audi A8 još uvijek nema konkurencije prema pitanju quattro pogona u luksuznoj klasi. Oba modela su opremljena ovim svojevrsnim audievim "trade markom". Stalni pogon na sve kotače snagu motora pretvara u ubrzanje i izvanrednu bočnu stabilnost. Kombinacija moćnih motora i male težine aluminijske karoserije pružaju izuzetna vozna svojstva i performanse. Podvozje je također aluminijsko sa zračnim ovjesom.

Prilagodljivi "air suspension" preko kontinuirano podesivih amortizera ublažava pokrete karoserije, te istovremeno poboljšava ležanje na cesti i udobnost. Vozač može birati između tri unaprijed definirana stupnja koji ostavljaju otvorene sve mogućnosti, od izraženih sportskih karakteristika do najvišeg stupnja udobnosti. U interijeru se može susresti još jedan novi sustav. Radi se o MMI (Multi Media Interface) za interakciju s tehnologijom vozila i komunikacija.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Prethodni model je proizveden u preko 100.000 komada. Nova generacija je, naravo još bolja, ali Audi nudi i nova mjerila u proizvodnji, poput inovativnih postupaka za obradu aluminija ili namodernija postrojenja za proizvodnju karoserije i montažu. Ilustrirajmo to činjenicom da se samo za lakiranje karoserije brine 150 ljudi. Novi A8 se proizvodi u Neckarsulmu u dvije smjene kapacitetom od 100 vozila na dan. Za izradu jednog A8 treba 7 dana, dan manje nego kod prethodnog modela.

22.04.2007.

Audi A6

Audi A6
26. ožujak 2004.

Četiri kruga za poslovni svijet

Foto album
Treća generacija Audija A6 predstavljena je početkom ovog mjeseca u Ženevi sa statusom velike zvijezde čemu su dodatno pomogli Realovi nogometaši Figo, Raul i Ronaldo

piše: Dubravko Kuleš
foto: Audi AG

BMW ima naglašeno sportski karakter, a to isto nastoji postići i Audi. Možda je ipak tvrtka iz Ingolstadta pravi kompromis BMW-ove sportskosti i mercedesovog luksuza. Svaki novi model to sve očitije pokazuje. Najveći A8 je od strane novinara i kupaca proglašen najsportskijim u klasi što je sigurno znak za uzbunu u Bavarskoj. Treća generacija A6 donosi uvjerljive vozne osobine, vrhunski komfor, bogatu opremu i najmodernije tehnologije. U žestokim tržišnim uvjetima zahtjevne klase u kojoj ne smije biti grešaka A6 bi vrlo lako mogao postati lider.

Gužvu i zanimanje za novi A6 još jače su potencirale Realove nogometne zvijezde Ronaldo, Figo i Raul pojavivši se s velikim zakašnjenjem pored novog konkurenta seriji 5 i E klasi. Samo četiri dana nakon što je Palexpo zatvorio svoja vrata, A6 je kao svjetska vicepremijera, na sreću bez domaćih nogometnih "zvijezda", predstavljen za Zagreb Auto Show-u uz veliko zanimanje Hrvata sklonih četiri spojena kruga.

Foto album A6 se s 4915 mm približio magičnoj granici od limuzinskih pet metara i u toj kategoriji je prešao njemačku konkurenciju. Unatoč dimenzijama koje vizualno sugeriraju limuzinsku pojavnost A6 svojim oblikom otkriva dinamičan karakter. Dizajn je karakteristično audievski s čistim linijama i glatkim površinama. Zamjetan je nastavak progresivnog dizajna bez velikih šokova s pažnjom usmjerenom na detalje koji njeguje marka u posljednje vrijeme. Sprijeda i s boka A6 najjače ostavlja utisak sportske limuzine.

Prednjim krajem snažno dominira velika maska trapezoidnog oblika podijeljena na dva dijela umetkom za registarsku pločicu što možda i nije najsretnije rješenje, ali kao cjelina automobilu daje moćan karakter s određenom količinom poželjne agresivnosti. Istu masku ima moćni A8 W12. Snažna xsenon plus svjetla s adaptivnom tehnologijom pridonose značajnom poboljšanju vidljivosti u zavojima što je kod automobila visokih performansi od velikog značaja.

Foto album Krovna linija se odlikuje kupeovskom zakrivljenošću i mirno prelazi s prednjeg na stražnji kraj. Bočne staklene površine odijeljene crnim okvirom izgledaju poput skladne cjeline. Stražnja svjetla prelaze u bočni dio i povezana su kromiranom letvicom. Gornji dio poklopca prtljažnika izvučen je u vrlo blagi spojler sa zadaćom pružanja dodatne potisne sile stražnjem kraju. Stražnji branik u svom najnižem dijelu ima crni umetak s po jednom ispušnom cijevi na svakoj strani.

Već kratak pogled na interijer pokazuje smjenu generacija. Središnja konzola je vrlo široka, BMW-ovski zakrenuta prema vozaču s vrlo ergonomski postavljenim komandama i ručicama. Ploču s instrumentima ima dvije značajke – sportski dizajn i izvrsnu ergonomiju. Dio ispred očiju vozača s dva okrugla mjerača čini jednu cjelinu s već spomenutim središnjim dijelom. Nova generacija A6 donosi premijeru za kolo upravljača koje može imati tri ili četiri prečke s trapezoidnim simbolom (po uzoru na masku?) unutar kojeg su smještena četiri audieva kruga.

Foto album Između prednjih sjedala nema ručice ručne kočnice, jer je i A6 dobio elektromehaničku ručnu s prekidačem pored ručice mjenjača. To je dizajnerima dalo više slobode u oblikovanju središnjeg grebena i naslona za ruku. Kontrolni terminal MMI smješten je neposredno iza ručice mjenjača, dok je 7" monitor u ravnini vozačevog vidnog polja. Uz navigaciju A6 ima BOSE surround sustav visoke kvalitete zvuka. Novi A6 pruža više prostora, točnije udobnosti za putnike, posebno na stražnjoj klupi.

U usporedbi s odlazećom generacijom međuosovinski razmak je povećan za 83 mm. Prostor za ramena sprijeda je povećan za 23 mm i za dodatnih 6 mm otraga. Prtljažnik ima obujam od 546 litara u izvedbama s prednjim i quattro pogonom. Audiev "trade mark" quattro pogon dostupan je uz jače izvedbe benzinskih i TDi motora. Novi A6 na tržište dolazi s paletom od pet vrlo snažnih motora od kojih svi zadovoljavaju EU 4 norme. Na svim modelima su četiri disk kočnice, a kod najjačih su i stražnji diskovi hlađeni.

Foto album Odmah na početku A6 je dostupan s tri benzinska i jednim TDi motorom, dok je najslabiji u cijeloj paleti dvolitreni TDI sa 140 KS predviđen za drugu polovicu godine. Do tada se sve brojnije pristalice mirisa dieselskog goriva moraju zadovoljiti s jednim, ali vrijednim trolitrenim V6 turbodieselom snage 225 KS i impresivnih 450 Nm pri još impresivnijih 1400 o/min. Uz ovaj motor serijski ide pogon na sve kotače i automatski mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Dvolitreni TDi pokretat će prednje kotače preko ručnog mjenjača.

Ponuda benzinskih motora kreće od 2,4 litrenog V6 sa 177 KS i 230 Nm. Među benzinskim motorima samo ovaj ne postiže 250 km/h. Bez problema to čini također V6, ali novi FSI s 255 KS i 330 Nm. Odlikuje ga izvrsna rekacija na papučicu gasa i upotrebljivost sve do 7200 o/min. Vrh cjelokupne ponude je prvi puta predstavljen u S4 4,2 litreni V8 s 335 KS i tek 30 Nm manje od 3,0 TDi. Šest i osam cilindrični motori dolaze iz nove audieve V obitelji s kutem od 90 stupnjeva i razmakom 90 mm između cilindara.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Audi A6: Audi je s trećeom generacijom A6 postavio nove standarde u klasi. Sportski elegantna limuzina dugačka skoro pet metara nudi smiren oblik i puno pažnje posvećene detaljima. Unutrašnjost je prostranija od prethodnikove uz više luksuza i komfora. U A6 će se ugrađivati dva V6 benzinska motora i jedan V8, dok se ponuda diesela za početak svodi na V6 3,0 TDI...
Novost kod A6 je Tiptronic sa sedam stupnjeva prijenosa. Ručni i automatski mjenjači imaju po šest stupnjeva. Gotovo sportske užitke u vožnji uz snažne motore omogućit će izvrsno podešen ovjes (stražnji prenijet iz A8), ali i 34% povećana torzijska čvrstoća. Od sljedeće godine bit će uz doplatu dostupan prednji stražnji zračni ovjes. Priča o automobilima uvijek je zanimljiva, jer sada A6 izaziva, prije svega BMW i Mercedes. I tako u beskraj...

22.04.2007.

Audi A6

Audi A6
22. lipanj 2001.
Manje kozmetike, više tehnike


Morate biti veliki zaljubljenik u A6 da biste vizualno razlikovali novi od starog modela. U Ingolstadtu su prilikom osvježavanja A6 ipak više pažnje posvetili svojoj krilatici "napredak kroz tehniku"

piše: Dubravko Kuleš

Na ženevskom salonu prije četiri godine Audi je predstavio limuzinu A6, a godinu kasnije i karavansku verziju, kod audija tradicionalno nazvanu Avant. Kompletiranje game je završeno 1999. uvođenjem V8 motora i modela 4.2 Quattro. Obnovljeni model koji u salone dolazi tijekom ovog mjeseca nudi sve verzije počevši od osnaženog 1.9 TDI motora do V8 s 300 KS. Tu nije kraj, jer isti motor se može dobiti i sa 40 KS više u modelu S6. No, zadržimo se kod A6, vrlo popularnog i u nas. Audi A6, modelna godina 2001. može se dobiti u 48 verzija od kojih su 22 s quattro pogonom, svojevrsnim audijevim trade markom. Prošle godine se 46,3% kupaca odlučilo za quattro verziju A6, a u Njemačkoj je A6 s pogonom na sve kotače naprodavaniji 4x4 model.

Iako najčešće premijerna predstavljanja započinjemo dizajnerskim izmjenama, kod A6 ćemo prednost dati tehničkim poboljšanjima. Krenimo s motorima i to Hrvatima, ali i ostalima omiljenim TDi agregatima. Najmanji je 1.9 TDI koji se ugrađuje i u A4. Kod ovog motora je primjenjena tehnologija pumpe - düse s pritiskom ubrizgavanja od 2050 bara. Motor ima 130 KS i vrlo je štedljiv, pa omogućuje autonomiju od 1200 kilometara. Druga dva TDI motora su 2,5-litreni V6 snage 155 i 180 KS. Snažniji ima specifičnu snagu od 72 KS po litri obujma i prema tome je jedan od najsnažnijih diesela ove klase na svijetu.

Moment od 370 Nm dostupan je između 1500 i 2500 okretaja. Slabiji motor je prvi diesel u kombinaciji s multitronic automatskim mjenjačem. Već je 310 Nm, što je 80% ukupnog momenta, dostupno pri malo više od 1000 o/min. Kombinacija TDI / multitronic pruža ubrzanje do 100 km/h za 9,7 sekundi i najvećih 212 km/h. Što se benzinskih motora tiče, A6 je dobio dva potpuno nova, četverocindrični obujma dvije litre i 3.0 V6. U ponudi su još četiri poznata benzinca 1.8T, V6 2.4 (pojačan na 170 KS), biturbo V6 2.7 (jači za 20 KS i sada razvija 250 KS) i šlag na kraju u obliku V8 4.2.

Novi trolitreni V6 zamijenio je V6 2.8. Najveći audiev V6 razvija 220 KS i 300 Nm pri 6300, odnosno 3200 o/min. U odnosu na stari motor, osim većeg obujma snaga je povećana za 27 KS. Težak je 163 kg, 17 kg manje od prethodnika, a masa pokretnih dijelova manja je za 71 g. Ovaj motor se odlikuje posebno tuniranim sportskim zvukom. Najmanji benzinac za obnovljeni A6 je 4-cilindrični obujma 1984 kubika i snage identične 1.9 TDI motoru. Kao i V6 3.0 ovaj motor ima aluminijsku glavu. Sa 129 kg najlakši je u klasi i vrlo kompaktan dužine 460 mm. I pri niskim okretajima dostupno je mnogo momenta, 90% između 2300 i 5000 o/min.

Audi je razvio multitronic mjenjač koji je sposoban prenijeti moment do 310 Nm i dostupan je i uz velike motore V6 3.0 i V6 2.5 TDi. Postignuta je optimalna promjena stupnjeva prijenosa, pa je po performansama A6 s multitronicom superiorniji od modela s ručnim mjenjačem i pet stupnjeva prijenosa. Osim toga lakši je 15 kg od klasičnog automatskog mjenjača s pet stupnjeva prijenosa. Samo je primjenom magnezija ušteđeno 8 kg. Sve quattro verzije mogu biti isporučene s petstupnjevanim tiptronicom.

Quattro pogon nije zaobišao niti novu generaciju A6. Osim slabijeg V6 TDI motora Audi nudi pogon na sve kotače uz sve benzinske V6 i jasno, V8 motor. Ovjes nije pretrpio jače izmjene osim što je upotrebom većeg broja aluminijskih dijelova olakšan. A6 modeli mogu biti opremljeni stražnjim zračnim ovjesom, akoji je kod 4.2 Avant serijska oprema. Sve verzije imaju disk kočnice na svim kotačima. Prednje su hlađene, a na 4.2 modelima i stražnje. Pri kočenju pomaže i hidraulički brake assist kao integralni dio posljednje generacije ESP-a.

Za agilniju vožnju Audi sportski ovjes koji snižava karoseriju za 20 mm (4.2 10 mm), a uz ovo idu i aluminijski naplaci od 17". Kupci imaju veći izbor boja i materijala unutrašnjosti. Kombinacija koža Alcantara rezervirana je za sportska sjedala. Jedna od promjena su mjerači s aluminijskim rubom. Ručica mjenjača je redizajnirana, kao i njeno okruženje. Novi upravljač može biti s funkcijom tiptronic ili kombinacijom tiptronic / multi-function.

JOŠ O NJEMU...
Foto album
Tehnički podaci
Vanjske promjene nisu uočljive na prvi pogled. Prednji kraj sada ima dvije maske, jednu između svjetala, a drugu na sredini spojlera. Obje su s kromiranim rubom. Prednja svjetla imaju 70 mm leću i daju 37% više svjetla. Otraga su svjetla također blago izmijenjena, vidljivija je ispušna cijev, a možda najveća novost vanjskog izgleda je 11 novih boja od ukupno 16. Cijena benzinskih verzija u Njemačkoj je od 55.546 do 106.299 DEM, dok cijena A6 TDI kreće od 58.968 DEM.

22.04.2007.

Audi A4 Cabriolet

Audi A4 Cabriolet
16. studeni 2001.
Svježi zrak


Nakon dugih devet godina Audi je konačno razrješio sve dileme i nedoumice oko novog 'topless' modela. Osvježeni A4 poslužio je kao osnova za model koji nasljeđuje pomalo kultni i skoro desetljeće stari Cabriolet

piše: Dubravko Kuleš

Audi Cabriolet nastao iz modela 80 živio je od svibnja 1991. do srpnja 2000. U tom vremenu prodano je 72.000 primjeraka, od čega 45.000 u rodnoj Njemačkoj. Proizvodnja je prestala godinu dana prije nego je tvrtka iz Ingolstadta na ovogodišnjem salonu, u ne tako dalekom Frankfurtu, predstavila verziju blisku komercijalnoj čija će prodaja započeti u proljeće 2002. Dakle, svi željni vožnje u novom Audiu bez krova moraju se strpiti do travnja slijedeće godine.

Staru "osamdesetku" u cabrio verziji pokretala su tri motora, 2,3-litreni sa 136 KS, 2,8-litreni sa 174 KS i jedan od prvih diesela u cabrioletima, 1.9 TDI s 90 konjskih snaga. Sve ovo polako postaje povijest, a budućnosti se okreće prema A4 s vrlo sofisticirano odrezanim krovom.

A4 je odlično poslužio kao temelj za novi cabrio s četiri kruga na prednjoj maski. Uspjela se zadržati elegancija prethodnika, ali i dovoljno sportske dinamike koju pružaju neki modeli iz A4 obitelji. Prednji kraj s dvije maske okružene kromiranim rubom i dva okrugla svjetla s također okruglim pokazivačima pravca smještena pod zajednički pokrov od glatkog stakla jasno otkrivaju da je i Cabriolet član iste, sretne A4 obitelji. Linije i površine cijelog automobila vrlo su čiste, jasne i geometrijski precizne.

Stražnji kraj sugerira snagu koju naglašavaju dvije vrlo vidljive i odvojene ispušne cijevi. Oblik svjetala prati linije blatobrana u koji su se vrlo skladno integrirala. Jedan vrlo važan vanjski detalj je aluminijski okvir vjetrobrana i aluminijska letvica kojom je porubljen donji dio krova, kao i na prethodnoj generaciji. Podigne li se krov A4 Cabriolet ne gubi na privlačnosti i eleganciji. Nema nikavih vidljivih veza s karoserijom i sve zajedno izgleda kao vrlo kompaktna cjelina.

Cabriolet je 2,5 cm duži, 4 cm niži i 0,5 cm širi od limuzine. Unutrašnjost i upotrijebljeni materijali upotpunjuju se s vanjskim izgledom. Naglašeno sportski dio interijera su tri okrugla ventilacijska otvora na središnjoj konzoli i mjerači udubljeno ugrađeni.

Prednje Cabrioletove kotače pokretat će snažni V6 turbo motori. Snažniji trolitreni je sasvim nov i razvija 220 KS, punih 46 "konja" više od najsnažnijeg koji je pokretao prethodnika. Slabiji je 2,4-litreni snage povećane na 170 KS. Moment je kod oba respektabilan, 300, odnosno 230 Nm. Bit će užitak juriti 243 km/h s A4 3.0 u verziji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, a i ubrzanje do 100 km/h za 7,3 s nije šala! U prosjeku sve "stoji" 9,7 litara benzina/100 km.

Jedna od važnijih karakteristika trolitrenog motora je njegova težina od samo 163 kg. Već spomenuti najveći okretni moment motor postiže na vrlo niskih 3200 o/min, a 90% je na raspolaganju između 2200 i 5200 o/min. Mirnijim vozačima kojima su važniji miris mora, cvrčci i vedro nebo iznad glava bit će sasvim dovoljno i 170 KS. Krajnja brzina je niža za 19 km/h, ubrzanje dulje 2,4 s, a potrošnja ista kao kod snažnijeg motora.

Audiev Cabriolet je prvi u svijetu koji će dobiti automatski bezstupanjski mjenjač. U Ingolstadtu su ga nazvali Multitronic, a karakterizira ga dinamika ručnog i udobnost automatskog mjenjača. Aluminijski ovjes je razvijen na osnovama dizajna limuzinske verzije A4. Bio je to dobar temelj za visoku agilnost i dobar ugođaj vožnje cabrio verzije.

Torzijska čvrstoća karoserije je 112 % jača od prethodnog modela. Samim time povećane su performanse i udobnost vožnje. Krov se otvara elektrohidraulikom i jednostavnim pritiskom na prekidač. Cijeli proces traje oko pola minute. Sigurnosti je posvećena velika pažnja. Prednji i bočni zračni jastuci serijska su oprema. U slučaju prevrtanja dva sigurnosna elementa se u milisekundi aktiviraju iza stražnjih sjedala, a putnike u tom slučaju štiti i vrlo čvrst okvir vjetrobrana.

Udobnost je bolja u usporedbi s Cabrioletom serije 80. Razmak među osovinama povećan je za 100 mm, a to znači i više prostora u svim smjerovima. Putnici na stražnjim sjedalima imaju 66 mm više prostora za koljena, 33 mm za ramena sprijeda i 52 mm otraga. Prtljažnik je također veći i ima obujam od 315 litara kad je krov sklopljen i 246 kad je podignut. Konačno, povećan je spremnik za gorivo koji sa 70 litara postavlja novi standard u klasi.

Oprema je, u to nismo ni sumnjali, bogata i luksuzna. Vrhunski automatski klima uređaj sa sunčevim senzorom i selektorom odvojene temperature serijski se ugrađuje, kao i aluminijski 16-colni naplaci sa sedam krakova. Top model je opremljen s Driver Information System-om i kožnim upravljačem s četiri kraka.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Audi A4 Cabriolet može zadovoljiti brojne individualne zahtjeve i na raspolaganju je poduži spisak opreme od xenon svjetala do audievog telematskog sustava. Za zračni deflektor mora se doplatiti, a sportski naglasak pojačava jedan od predloženih sedam kompleta naplataka dimenzija 16 i 17 cola. Novi audiev cabrio je pripreman dugo vremena, ali je pripremljen temeljito. Zaljubljenici u prethodnika sigurno će biti zadovoljni i s nasljednikom.

22.04.2007.

Audi A3

Audi A3
14. veljača 2003.
Od dieselskih 100 do benzinskih 240 KS

Foto album
Audi A3 u novom izdanju nudi više sportskog duha i veći izbor motora na čelu s V6 benzincem koji se nedavno dokazao u TT-u. Za početak A3 se nudi samo s trojim vratima, uz tri paketa opreme i pet motora. Premijera je početkom ožujka u Ženevi

piše: Dubravko Kuleš
foto: Audi AG

Nova generacija A3 nudi naglašenije sportski oblik, ali i bogatiju paletu motora i mjenjača. Kompaktnu limuzinu s trojim vratima Audi je ponudio u ljeto 1996. godine i bio je to svojevrstan "Golf za bogatije kupce" koji traže nešto više od ove klase automobila. Dugo, čak tri godine Audi je svoj najmanji model prodavao bez stražnjeg para vratiju. Godinu prije predstavljanja izvedbe s petorim vratima ponuda modela je obogaćena 1.8 T motorom snage od 150 i 180 KS. Tko nije bio zadovoljan morao je posegnuti još dublje u novčanik i kupiti S3.

A3 se do pojave novog modela dobro držao i podvrgnut je samo jednom redizajnu 1999. godine. Napredak u svijetu automobila kroz dizajn i tehniku sve je veći, pa su u Ingolstadtu morali, na sada više ne najmanjem modelu, primjeniti svoj poznati slogan napredak kroz tehniku. Po svemu što novi A3 nudi to su doista i uspjeli.

Foto album Pojavljivanje automobila kao što je A3 značilo je definiranje novog segmenta, više razine kompaktne klase. Osim što je privukao kupce i postigao odlične prodajne rezultate A3 je osvojio i brojne nagrade stručnjaka. Novo izdanje ima sve elemente prethodnika u još boljem "pakiranju" i nastavak uspješnog puta je prilično siguran. Visoka tehnologija i novi motori upakirani su u dinamičniji i atraktivniji dizajn s više naglašenog sportskog duha. Bogata oprema i mogućnost izbora moćnih motora postavljaju nove standarde u klasi.

Poseban užitak u vožnji jamči 6-cilindrični motor, mogućnost izbora legendarnog audievog quattro pogona kod snažnijih modela, te izbor tri mjenjača. Vanjske promjene su očite, ali nisu izvan okvira prepoznatljivosti automobila s četiri kruga. U početku su u Audiu odlučili ponuditi samo izvedbu s trojim vratima i tek malo izmijenjenom maskom motora. Slijedeće godine dolazi izvedba s petorim vratima koja će imati sasvim novu i veću masku koja će počevši od novog A6 biti “trade mark” budućih audievih modela.

Foto album Prednji kraj A3 doima se agresivnije od starog modela. Zasluga je to prije svega svjetala s dvostrukom optikom ispod glatkog i čistog pokrova. Možda se to nekome neće sviđati, ali svjetla pomalo sliče onima Hyundai Elantre (!). Maska je većih dimenzija i pravokutnijeg oblika, posebno u donjem dijelu. Otvor za zrak u braniku kao da je preslikana maska i to je još jedna od audievih karakteristika. Sa strane su još dva manja usisnika u koje su integrirana svjetla za maglu.

Stražnja svjetla su razvučenija, cijeli rep automobila zaobljeniji i kompaktniji kao da je iz jednog dijela. Treće stop svjetlo je na samom rubu krova, a posebno se ističu ispušne cijevi, jedna ili dvije, ovisno o motoru. Površine karoserije su glatke i još zategnutije čime je naglašen sportski dinamičan karakter. Promjene vanjskih dimenzija i izgled A3 približavaju coupeu. Međuosovinski razmak je povećan za 65 mm, auto je širi 30 i i sasvim suprotno važećen trendovima niži za 10 mm. Dodamo li tome kraće prevjese, jače nagnuti C nosač krova i pliće prozore onda A3 možemo gledati kao coupe, premda on to ipak nije.

Foto album Promjene dimenzija i dizajna pridonose sportskijem izgledu, ali i većoj prostranosti u prednjem i posebno stražnjem dijelu putničke kabine. Položaj sjedenja je sportskiji, jer su sjedala u nižoj poziciji. Okrugli otvori za zrak s aluminijskim okvirom, položaj mjenjača i papučica gasa detalji su primjereni automobilu sportskog karaktera. Ručica ručne kočnice postavljena je tako da se uštedi na prostoru i ostalo je mjesta za dva držača čaša dostupna i putnicima na stražnjoj klupi.

Tri paketa opreme trebala bi zadovoljiti individualne zahtjeve vozača. Osnova je Attraction, sportski paket se zove Ambition, dok se najekskluzivnija oprema nudi u razini Ambiente. Audi A3 u serijskoj opremi nudi easy entry sustav prednjih sjedala, električne podizače prozora sprijeda, središnje daljinsko zaključavanje, vozačevo sjedalo podesivo po visini, a novost je ponuda grijanja stražnjih sjedala. Za sigurnost se brine ESP, vozač i suvozač su zaštićeni sideguard zračnim zavjesama.

Foto album Najveće novosti ipak se kriju ispod pokrova motora. Paleta pogonskih strojeva proširena je s tri novosti. Krenimo od najslabije, a to je dvolitreni TDI povećanog obujma, sa 140 KS, četiri ventila po cilindru i 320 Nm najvećeg momenta. Druga novost je također dvolitreni, ali benzinski FSI motor s izravnim ubrizgavanjem. Snaga je 150 KS, moment 200 Nm i najveća brzina 211 km/h. Posljednja novost palete motora novog A3 je 3,2-litreni V6 s 241 KS posuđen iz Golfa R32 i prilagođen Audiu. Ostala su još dva najslabija i poznata motora, benzinski 1,6 i 1,9 TDI sa 105 KS.

Kakav mjenjač želite u A3 ovisi o motoru i željama, a izbor je velik. Na raspolaganju su ručni mjenjači s pet ili šest stupnjeva prijenosa, automatski mjenjač ima šest stupnjeva, a od sredine godine moći će se doplatiti za sportski DSG (direct-shift gearbox). Radi se o sekvencijalnom mjenjaču s polugama na upravljaču i automatiziranom dvostrukom spojkom. Porijeklo mjenjača je, dakako iz sporta, a DSG će biti dostupan samo uz 2.0 TDI i 3.2 V6 motore. Nov je i elektromehanički progresivni servoupravljač. Isti modeli koji se opremaju DSG mjenjačem mogu imati i quattro pogon koji je kod V6 serijski, a kod 2,0 TDI se doplaćuje.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Novi Audi A3: Svjetska premijera u Ženevi - 5. ožujka. U ponudi 3 benzinska i 2 diesel motora. Najsnažniji benzinac 3.2 V6 - 241 KS, 320 Nm, 0-100 km/h za 6,7 s, 245 km/h. Najsnažniji TDI 2.0 - 140 KS, 320 Nm, 0-100 km/h za 9,5 s, 207 km/h. Ručni i automatski mjenjači sa 6 stupnjeva, sekvencijalni DSG. Prijenos na prednje kotače ili quattro. 3 paketa opreme. Karoserija s 5 vrata dolazi tijekom godine...
Ovjes je prilagođen udobnijoj, agilnijoj i dinamičnijoj vožnji. Zasluga je to savim novog stražnjeg 4-link ovjesa i modificiranog prednjeg McPhersona. A3 se može dobiti sa 16 ili 17-colnim kotačima. Za početak prodaje, koja kreće uskoro, predviđeni su jedna karoserijska izvedba, tri paketa opreme i pet motora. U daljem razvoju novog A3 očekuje se izvedba s petorim vratima te karavan, širenje palete motora i "šećer na kraju priče" u obliku najsportskijeg - S3.

22.04.2007.

Audi A2

Audi A2
21. listopada 1999.
U budućnosti - Audi


Od studije do serijske proizvodnje unutar 2 godine, odlika je kojom se može pohvaliti rijetko koji model. Uz to, A2 je prvi velikoserijski automobil aluminijske konstrukcije

Kada je prvi puta predstavljen, na IAA salonu 1997. godine, na A2 (tada označen kao Al2) su mnogi naprosto odmahivali rukom. Iako je do tada već bila uhodana proizvodnja audieve "krstarice" A8, malo je tko mogao vjerovati da je moguće u masovnu proizvodnju uvesti automobil od aluminija. Ipak, točno dvije godine kasnije, s proizvodnih traka krenuli su prvi, najmanji modeli proizvođača iz Ingolstadta.

Prednosti aluminija kod A2 su iskorištene u kombinaciji sa ASF konstrukcijom (Aluminium Space Frame - aluminijski prostorni okvir) primjenjenom i na "starijem bratu" A8. Tako osnovu novog, najmanjeg, Audia sačinjava noseća konstrukcija od aluminijskih profila i ploha na koju se "lijepe" vanjske površine karoserije. Takvom su konstrukcijom izbjegnuti eventualni nedostaci što bi ih mogla imati klasična samonosiva karoserija izrađena od ovog, superlaganog, materijala. Aluminijsko "tijelo" modela A2 tako je čak 40% lakše od čelične konstrukcije adekvatnog automobila, dok sa 895 kg težine najmanji Audi bilježi i uštedu od oko 150 kg spram konkurencije u istoj klasi. Upravo ta ušteda težine omogućila je ugradnju dvaju malih, no veoma efikasnih pogonskih strojeva. Benzinski, kao i diesel, motor koji se ugrađuju u A2 snage su od 75 KS. One koji će sada, ponovno, odmahnuti rukom upućujemo na tablicu tehničkih podataka. A2 postiže najveću brzinu od 173 km/h (obje izvedbe), dok ubrzava od 0 do 100 km/h za 12,0 odnosno 12,1 s. Ipak, uz karakteristike kojih se ne bi posramio niti jedan automobil ove klase, najjači adut malog Audia je potrošnja. S benzinskim motorom prosjek tako iznosi 6,1 l/100 km, dok turbodizel traži tek 4,2 l/100 km. Ah, da. Vjerojatno i ne treba posebno napominjati kako je ovaj, posljednji, motor potomak sada već proslavljene TDI ergele koncerna VAG. No, u A2 se ugrađuje izvedba s 1422 kubična centimetra i tri cilindra. Turbopunjač i izravno ubrizgavanje omogućavaju malom dizelašu solidnu snagu ali i impresivan najveći okretni moment - čak 195 Nm pri 2200 o/min.

Kao i kod svih "supermalih" automobila danas, i A2 koristi kutijast oblik koji omogućava dosta prostora u unutrašnjosti. Ipak, jednu iznimku A2 čini od konkurencije. Njegov je prednji dio odijeljen od ostatka te je time, ovaj automobil, u stvari dobio izgled dvovolumena. Nisko postavljen stražnji ovjes uštedio je na prostoru čime je u unutrašnjosti A2 stvoreno značajno više prostora putnicima otraga (2 sjedala serijski, 3 uz doplatu). Kada govorimo o unutrašnjosti, napomenimo i to da je ona u najmanjem Audiu opremljena svim tehničkim "divotama" koje su donedavno bile uobičajene tek u automobilima viših kategorija. Jedan od najjačih naglasaka opremljenosti iznutra tako daje i sigurnosni paket. U A2 su ugrađena dva zračna jastuka naprijed, potpomognuta s dva bočna. No, to nije sve. Još po jedan "Sideguard" jastug za glavu postavljen je na svakom bočnom prozoru. Uz to, prednja su sjedala opremljena zatezačima sigurnosnih pojaseva sa sustavom za ograničavanje sile zatezanja. Govoreći o sigurnosti moramo napomenuti i jednu značajnu stvar. Što zbog ASF konstrukcije, ali i zahvaljujući povoljno iskorištenim osobinama aluminija, A2 je siguran poput svih modernih automobila u svojoj klasi. Nerijetko se, naime, čuju komentari o slabijoj čvrstoći aluminija (u usporedbi s čelikom) te time i zabrinutost za sigurnost u ovakvom automobilu. Ipak, Audi svoje automobile izrađuje od aluminija uz najstrože sigurnosne propise te oni i premašuju postavljene aktualne standarde zaštite putnika. Aluminij je tu, s druge strane, zato što je lakši od čelika te što ga je moguće i 100% reciklirati.

Bez najmodernije tehnologije i, ponekog, mogli bismo reći i avangardnog rješenja novi se automobili danas gotovo ne mogu zamisliti. Zanimljivo je, tako, rješenje "servisnog modula" koje donosi A2. Na mjestu maske hladnjaka (ispod zaštitnog znaka tvrtke) sada se više ne nalazi rešetka već zatvoreni poklopac. Otvaranjem ovog poklopca moguće je doći do šipke za kontrolu razine ulja, nadoliti ga prema potrebi te nadoliti i tekućine poput sredstva za pranje vjetrobrana ili antifriza. Poklopac motora, iako je fizički odvojen od karoserije, više se ne otvara na nosačima kao što je uobičajeno. Sa servisnim modulom kod A2 poklopac motora je potrebno otvarati tek u servisu prilikom zamjene filtera ili svječica. Tako se poklopac motora na A2 skida cijeli, aktiviranjem ručice koja se nalazi ispod servisnog poklopca. Još jedan zanimljiv tehnički detalj što ga donosi A2 je i konstrukcija stražnjeg stakla za koje, inženjeri iz Ingolstadta, tvrde da ga uopće nije potrebno brisati (kao što vidite na slikama, brisača na petim vratima nema). Strujanje zraka potpomognuto malim spojlerom otraga, usmjerava kapljice vode koje se tako ne (ili barem ne bi trebale) zadržavaju na stražnjem staklu. Stakleni krov (doplata) dio je audievog "Open Sky System" koncepta za A2. Ovaj se krov sastoji od velike staklene plohe koja se proteže kroz cijelu širinu vozila te seže sve do stakla na stražnjim vratima. Prema potrebi, Open Sky System krov moguće je i otvoriti.

JOŠ O NJEMU...
Foto album
Tehnički podaci
S godišnjom proizvodnjom od oko 15.000 primjeraka audiev "admiralski brod" A8 svakako ne spada u vozila masovne produkcije. No, za A2 su u Ingolstadtu predvidjeli godišnju prodanju od čak 60.000 automobila. Postajući time prvim velikoserijskim aluminijskim automobilom, A2 je otvorio vrata novog poglavlja u automobilskoj industriji. Stoga je ovogodišnji slogan "U budućnosti - Audi" sa ovogodišnjeg IAA salona možda i najbolji opis tehnološke "oštrice" koju ova tvrtka trenutno drži u svojim rukama.

22.04.2007.

Aston Martin V12 Vanquish

Aston Martin V12 Vanquish
16. ožujak 2001.
Bolje od najboljeg


Nemamo baš često priliku u ovoj rubrici predstavljati nove Aston Martine. Razlog je jednostavan - nema ih. Ali kad se pojavi onda je to nešto posebno. Vanquish V12 je uz to najbolji AML koji se ikad pojavio

piše: Dubravko Kuleš

Jedino što što nam se kod najnovijeg Aston Martina ne sviđa je činjenica da sa skoro 100% sigurnošću možemo tvrditi da nikad nećemo objaviti test ovog automobila, a neće se pojaviti ni u rubrici Vozili smo. Sve ostalo je super, ali tuga nije prevelika, jer mali je broj sretnika koji će sjesti za njegov upravljač. Prošle godine je proizvedeno 1000 Aston Martina, za ovu se predviđa 1250, a za slijedeću proizvodnja 1350 tih eksluzivnih britanskih automobila. Godišnje će AML (Aston Martin Lagonda) proizvesti svega 300 Vanquisha u astonovim manufakturama u Newport Pagnellu, a 70% te brojke bit će prodano izvan Ujedinjenog Kraljevstva. Moramo spomenuti da su svi Aston Martini ručno izrađeni. Model Vanquish je s cijenom od 158.000 funti u Velikoj Britaniji najskuplji auto koji se proizvodi pod Fordovom kapom.

Vanquish V12 zamijenit će sve postojeće V8 modele koji se, usput rečeno nisu prodavali u SAD zbog toga što nisu bili homologirani za to tržište. Na sreću Amerikanaca Vanquish nema taj nedostatak i oni će moći već u ljeto potrošiti gomilicu dolara kako bi uživali u njegovim čarima. U Aston Martinu tvrde da je ovo nabolji, najnapredniji i najsofisticiraniji Aston Martin koji je ikada stvoren. Potkrepljuje to i činjenica da je Vanquish podvrgnut najsloženijem programu testiranja od svih Aston Martina. Pedeset prototipova je tijekom razvoja modela prešlo oko 1,6 milijuna testnih kilometara po cestama i putevima Britanije, širom Europe, Amerike, Australije i Kanade na temperaturama od - 40 do + 81°C.

Auto je bio spreman za premijeru na salonu u Birminghamu, listopada prošle godine, ali je došlo do kašnjenja, pa je predstavljen tek u Ženevi. Urlich Bez, novi izvršni direktor AM-a nije bio zadovoljan nekim važnim detaljima, poput stražnjih svjetala i otvora za ventilaciju koji su prema njegovom mišljenju bili prenaglašeni, dominirali su interijerom i nisu se uklapali u dizajn. “Sve što radimo moramo napraviti ispravno”, rekao je Bez na posebnoj press konferenciji u Londonu.

Za dizajn Vanquisha bio je zadužen Ian Callum, Direktor dizajna kod Aston Martina i Jaguara. Callumovo djelo je i najsupješniji te napopularniji Aston Martin svih vremena, model DB 7. “Htio sam stvoriti zanimljive i spontane oblike pune nade za sve koji promatraju ovaj auto. Bilo mi je izuzetno važno da ljudi koji gledaju Vanquish uživaju u njemu koliko sam i ja uživao dok sam ga kreirao. Htio sam postići strast modela DB 4 Zagato iz ranih 60-ih, ali ne i retro izgled. Mislim da je Vanquish fina linija između retro stila i modernog dizajna”, pojašnjava stvari Callum. Vanquish će se izrađivati u dvije verzije, kao dvosjed ili 2+2.

Konačna obrada i opremanje automobila bit će u skladu s individualnim željama svakog kupca. Dakle, svaki Vanquish bit će unikat, osim ako netko ne odluči kupti dva ili tri potpuno ista, u što baš i ne vjerujemo. Vanjski elementi automobila, poput krova, blatobrana ili vrata napravljeni su od aluminija i vrlo čvrste plastike. U stvaranju potpuno novog automobila sudjelovao je i Lotus Engineering. Putnička kabina je napravljena od čelika, dok aluminijski okvir s dijelovima od ugljičnih vlakana nosi motor, sustav prijenosa i prednji ovjes. Struktura zadovoljava vrlo stroge sigurnosne zahtjeve.

Već iz samog imena Vanquish V 12 jasno je kakav je motor ugrađen u nabolji Aston Martin. Dodajmo da je obujam 6 litara, a zahvaljujući brojnim modifikacijama bregaste osovine, ispušnog sustava, radilice, ventila... snaga je povećana za 10%, pa vozač Vanquisha na raspolaganju ima 460 KS. To je dovoljno za 306 km/h, ubrzanje do 100 km/h je ispod 5 sekundi i do 160 km/h ispod 10 s. Sekvencijalni mjenjač ima šest stupnjeva prijenosa i automatski mod rada za zimske uvjete koji smanjuje snagu i moment motora. Promjena stupnjeva prijenosa aktivira se ručicama na upravljaču kao u Formuli 1 i traje 250 milisekundi, manje od treptaja oka. Razvijen je u suradnji s Magnetti-Marelliem i Fordom i povezan s elektroničkim “drive-by-wire” akceleratorom.

Kočnice su Brembo, stražnja osovina je opremljena ograničenom blokadom diferencijala koja djeluje u tandemu s elektroničkim “traction controlom”. Yokohama gume su specijalno napravljene za Vanquish i nose AML inicijale. Pritisak i temperatura svake gume mjere se elektroničkim sustavom senzora. Poseban visteonov kontrolni sustav ima kapacitet od 2 milijuna komandi u sekundi. Komunikacija između motora, prijenosa i kočničkog sustava je stalna, a za prijenos informacije potrebno je 8 milisekundi.

JOŠ O NJEMU...
Foto album
Tehnički podaci
Svaki kupac Vanquisha poziva se u tvornicu kako bi sudjelovao u proizvodnji vlastitog automobila, birajući boju karoserije i raspored 12 m2 fine Connoly kože za obloge u unutrašnjosti. Aston Martin trenutno ima 65 dilera širom svijeta, a u slijedeće dvije godine taj će se broj povećati na 140. Vanquish je vrlo eksluzivan automobil za koji nije dovoljno imati samo novaca. Prodaja počinje u ljeto, a lista čekanja je duga tri godine.

22.04.2007.

Aston Martin DB9

Aston Martin DB9
16. siječanj 2004.

2+2 prema pravilima 21. stoljeća

Foto album
Aston Martinova budućnost leži u novom modelu DB9, nasljedniku najprodavanijeg Astona svih vremena, DB7. Počevši s DB9 svi budući AM modeli izrađivat će se u novoj, ultra modernoj tvornici u Gaydonu

piše: Dubravko Kuleš
foto: Aston Martin Lagonda Limited

Budućnost Aston Martina, britanskog proizvođača sportskih automobila s velikom dozom ekskluzivnosti koji živi pod fordovom kapom je u novom modelu DB9. Čelnici tvrtke s puno optimizma ističu da je ovo najvažniji model u njihovoj 90-godišnjoj povijesti. Potpuno nova aluminijska karoserija, sofisticirana tehnologija, posljednja generacija V12 motora i sasvim nova, ultra moderna tvornica u Gaydonu jaki su temelji za veliki optimizam. DB9 je prvi model koji će se ručno izrađivati u Gaydonu, a razvoj i proizvodnja svih budućih modela bit će na ovom mjestu.

Prvi čovjek Aston Martina dr. Urlch Bez smatra kako je novo zdanje u najbolje te vrste u svijetu i savršen pokazatelj u kojem smjeru idu sportski i GT automobili u 21. stoljeću. Svi modeli koji će dolaziti iz tvornice u Gaydonu bit će temeljeni na novoj i zajedničkoj VH (Vertical Horizontal) platformi. Prvi puta se događa da Aston Martin ima fleksibilnu platformu za više modela, a DB9 je prvi koji će je koristiti.

Foto album Nasljednik najuspješnijeg AM-a, DB7, je začetak nove budućnosti koja počinje u Gaydonu. DB9 je sofisticirani visokotehnološki proizvod koji će oduševiti mnogobrojne ljubitelje automobila, ali puno manji broj će u njemu "za ozbiljno" uživati. Prednost Aston Martina pred konkurentima je u njegovoj ekskluzivnosti i manjoj "potrošenosti" u medijima i među dovoljno bogatima čemu pridonose vrlo male količine proizvedenih primjeraka. Za Ferrari i kompaniju znaju i bake, dok je ime Aston Martin poznato malo većim poznavateljima automobila i to je jedna od osobina po kojima je posebniji.

Usprkos vrhunskoj tehnologiji DB9 ne bi bio pravi Aston bez prekrasno oblikovane karoserije. Dizajn je moderan i čist no istovremeno se pronalaze elementi prethodnika poput DB4 i DB5. Prednji kraj je izuzetno dugačak, stražnji vrlo kratak, a količina oštrih ili prelomljenih linija i naglašenih rubova minimalna. Auto je oblikovan po uzoru na sportske modele, a udobnost je na razini GT-a. Nije teško zaključiti kome je DB9 namijenjen. Ljudi koji vole vožnju, ali žele uživati u ekskluzivnosti i stilu kupit će najnoviji Aston Martin.

Foto album Za uređenje interijera zaslužna je žena, Sarah Maynard, nekadašnja modna dizajnerica. Posebna pažnja posvećena je upotrebi drva. Danas se drvo u automobilima koristi kao visoko polirana dekoracija, a u DB9 je moralo dobiti drugačiji značaj. Drvo ima strukturalnu ulogu kao kod avangardnog namještaja. Izbjegavalo se korištenje sitnih komada poput raznih umetaka i postavljeni su veliki drveni dijelovi i to na samo dva mjesta, u gornjem djelu središnje konzole i na vratima ukoliko to kupac želi. Korišteni su mahagoni, orahovina i bambus.

Gđa Maynard je dala svoj pečat DB9 s dva zanimljiva i originalna detalja. Motor se pokreće prekidačem koji je u u svim automobilima od plastike, no prvi kontakt vozača i motora kod DB9 se uspostavlja staklenom tipkom. U nju je ugraviran AM logo koji svijetli crveno kad je motor u pogonu, a nakon gašenja postaje svijetlo plavi. Unutrašnjost ne odiše velikom ekstravagancijom, ali je poput vanjštine elegantna s vrhunskom kvalitetom odabranih materijala. Na izboru je 20 novih boja kože.

Foto album Kompjutorska dostignuća su vrlo važna i kupci DB9 će ih dobiti, ali u obliku važnom za povećanje zadovoljstva vožnje. Henrik Fisker, direktor dizajna ističe da DB9 nema ugrađene nikakve kompjutorske dosjetke i "štoseve", jer se Aston Martin ne kupuje kako bi se u njemu igrale razne video igrice ili slala elektronička pošta. Aluminij je korišten za kvake na vratima, elemente ploče s instrumentima, a mjerači trodimenzionalnog dizajna u cjelosti su od aluminija. Sjedala obložena kožom su fotelje koje drže tijelo poput trkaći profiliranih. Ozvučenje je među najboljima u automobilima uopće i radi se o 950W snažnom Linn Hi-Fi uređaju s 10 zvučnika i 200W subwooferom.

Podloga mjerača s mikroperforacijama dopušta prodor osvjetljenja žarulja upozorenja kroz aluminij. Kazaljka brojača okretaja putuje u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako bi se maksimalno povećala čitkost u svim položajima. Usput, to je lijep podsjetnik na modele Atom i DB2. Nema uobičajenog crvenog područja nego se pali crveni simbol upozorenja, a intenzitet ovisi o zagrijanosti motora i vanjskoj temperaturi. Umjesto LCD displaya prvi puta se koristi organski elektroluminescentni (OEL) s boljom rezolucijom, većim kontrastom i boljom čitkošću, posebno sa strane.

Foto album Kad je cilj napraviti najbolji 2+2 na svijetu onda zamjene za V12 motor nema. Aston Martinov je jedan od najboljih na svijetu i bio je izvrsna polazna točka. Motor je razvijen iz Vanquishevog V12. Motor s četiri bregaste osovine i 48 ventila plod je suradnje AM-ovih inžinjera s fordovim RVT (Research and Vehicle Technology) i razvijen je za ugradnju isključivo u Aston Martin. Nove su bregaste osovine, koljenasto vratilo, usisni i ispušni sustav, sustav podmazivanja i elektronika. Rezultat je više momenta u nižim područjima rada i veća snaga koja sada doseže 450 KS. Osamdeset posto od najvećih 570 Nm dostupno je već pri 1500 o/min.

Motor je lakši za 11,8 kg čime je pripomognuto postizanju idealnog rasporeda težine u omjeru 50/50. U Vanquishu nudi bolje performanse, a u DB9 više momenta u širem rasponu okretaja. Ipak, postže okruglih 300 km/h. I na kraju priče o motoru jedna vrlo važna činjenica. Astonov V12 je opisan kao motor s najboljim zvukom na svijetu. Potrošeno je puno vremena da se "glazba" za DB9 podesi na pravi način. U ponudi su dva mjenjača. Ručni je Graziano, a automatski ZF, oba sa šest stupnjeva prijenosa. ZF je djelomično izmijenjen i koristi shift-by-wire, a ručica s PRNDL položajima zamijenjena je tipkom koja selektira parkirni položaj, vožnju unatrag, vožnju i neutralni položaj.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Aston Martin DB9: U proljeće u prodajne salone dolazi Aston Martin DB9. Radi se o nasljedniku najprodavanijeg Astona DB7 i vjerujemo da se radi o vrlo ekskluzivnom i egzotičnom automobilu. Dizajn je prepoznatljiv, dinamičan i uzbudljiv. Ispod dugačkog pokrova motora smješten je modificirani V12 iz Vanquisha s 450 KS. U ponudi su dva mjenjača, automatski i ručni, oba sa 6 stupnjeva prijenosa. Najveća brzina je 300 km/h...
DB9 je prošao težak testni program tijekom kojeg su 93 probna automobila testirana u Nardu, Death Valley, Arktičkom krugu u Švedskoj i brojnim laboratorijima. Važno je spomenuti da se po pitanju sigurnosti tijesno surađivalo s Volvom i radilo u njihovom crash test centru. Aston Martin DB9 će se proizvoditi u veoma malim količinama, a prodaje počinje u proljeće.

22.04.2007.

AM General Hummer H2

AM General Hummer H2
2. kolovoz 2002.
Beba od 3 tone


Svaka čast Puchu, G-klasi, Grand Cherokeeu, Patrolu i ostaloj off road ekipi, ali Hummer je kralj i gazda pijeska, blata, kamenja, stijena, prestiža, imagea... Izrastao kao dijete rata dobio je i svoju civilnu izvedbu, a od ljeta u ponudi je H2, novo poglavlje u povijesti Hummera

piše: Dubravko Kuleš

Civilizirana izvedba militarističkog Hummera predstavljena je na North American International Motor Show kao koncept H2. Najnovije dostignuće tvrtke AM General nešto je manjih dimenzija od velikog brata H1, ali još uvijek i više nego dovoljno (pre)velika za zadovoljavanje ega nama anonimnih bogataša ili svima poznatih zvijezda iz raznih grana show businessa, sporta, filma... H2 nudi još uvijek dovoljno grubosti, ali i profinjenije dotjerani luksuz i udobnost. S njime je proširena Hummer ponuda i mistika ovog automobila izvan svih klasa trebala bi biti pristupačnija.

Michael C. DiGiovanni, genaralni manager za Hummer tvrdi: "H2 će biti ono što H1 već jest, beskompromisno off road vozilo koje razveseljava". U Truck World u koji Amerikanci svrstavaju automobile poput Hummera, H2 dolazi kao najuglađeniji član obitelji nudeći sve mogućnosti koje kupci automobila najvišeg segmenta mogu poželjeti.

H2 je namijenjen mlađoj grupaciji kupaca. Napravljen je kako bi se mogao koristiti svaki dan, tako bar tvrde u AM General (zamislite da dođete po kćer pred školu ili u kiosk po dnevne novine s dva metra visokim limenim čudovištem) i za najzahtjevnije uvjete, u što već možemo lakše povjerovati. Ciljana grupa kupaca H2 su oštri individualisti i uspješni pojedinci. Ovi prvi će više voljeti Hummerove off road sposobnosti, dok će uspješnjacima važan biti osjećaj u vožnji i H2 kao simbol njihova uspjeha.

Hummer predstavlja dobar izvor zarade. Prvi primjerci iz nove AM tvornice u Mishawaki, Indiana, stigli su u prodajne salone prošlog mjeseca. Godišnje bi se trebalo proizvesti, a bez sumnje i prodati oko 40.000 H2 s početnom, na samom kraju svibnja objavljenom, cijenom od 48.800 USD. Teško da će biti neprodanih primjeraka, jer je H2 već kao koncept izazvao ogroman interes na raznim salonima i izložbama širom SAD-a.

Prepun opreme već u osnovnoj izvedbi za H2 su predviđena dva paketa i dodaci dostupni samo kao opcija. Za 2.575 USD u opremi Lux dobije se radio s CD changerom za 6 diskova, grijana prednja sjedala, kromirane detalje i još ponešto sitnica. Adventure paket stoji manje, 2.215 USD i uključuje stražnji zračni ovjes, prvu pomoć (!), komplet alata, mali CD changer, krovne nosače i posebne tepihe. Od opcijske opreme spomenimo prednja dodatna svjetla na krovu, posebnu masku s još jednim parom dodatnih svjetala, posebnu zaštitu stražnjeg kraja...

H2 je dugačak 4,81 m što i nije tako impresivno, no strahopoštovanje izazivaju njegova širina (2,06 m) i visina (1,97 m). I s podatkom o 3.118 mm razmaka između prednje i stražnje osovine ne susrećemo se svaki dan, no u AM-u su zbog bolje upravljivosti na cesti i izvan nje, na gradskim ulicama i u divljini skratili međuosovinski razmak baš na tu mjeru. Prednji i stražnji kraj su oblikovani kako bi se lakše prelazile prepreke, nailazeći na njih ili ih napuštajući.

Dizajnerski se H2 ne razlikuje puno od ostalih Hummera, ali su površine čišće. Zbog bolje aerodinamike vjetrobran je jače nagnut, ali je zadržana izrazita i napadna pojava. Novina je staklo u jednom dijelu, bez metalnog okvira na sredini. Kratak prevjes sprijeda i otraga olakšava prelazak preko velikih prepreka. Vrata su konstruirana za ulaganje manje napora pri ulasku i izlasku u putničku kabinu udaljenu skoro 25 cm od tla. Vrata prtljažnog prostora se otvaraju prema dolje, a staklo prema gore tako da je utovar prtljage lakši.

Prtljažnik ima tri razine za odlaganje opreme, alata, prtljage i svega što bi moglo zatrebati. Na bočnim stranama glavne razine su mreže za spremanje raznih potrepština nužnih pri avanturi. U prednji kraj su integrirani vitlo i zaštita od cijevi s dodatnim svjetlima koji se pomiču zajedno s poklopcem kako bi se lakše pristupilo motoru. Na pokrovu "V osmaka" je termostat za kontrolu ventilacije motora. Isto tako tu su i dva poveća filtera, jedan za provođenje hladnog zraka do motora i drugi za dovođenje čistog u putnički prostor.

Gornji i donji dio H2 se jako razlikuju. Električni krov se može pomicati i pruža se ugođaj vožnje pod vedrim nebom, vrlo sigurne, jer pri eventualnom prevrtanju štiti ojačan čelični kavez. S druge, donje strane je sve dobro zatvoreno i zaštićeno kako niti jedan dio ispod automobila ne bi bio oštećen prilikom vožnje po kamenju i sličnim terenima. Posebne sposobnosti, osobito pri off roadu pruža ovjes. GM je razvio potpuno novi neovisni stražnji ovjes koji pruža potpunu kontrolu i vrhunsku stabilnost i na najtežim podlogama.

U Hummer H2 ugrađen je GM-ov V8 Vortec 6000, motor snage 325 KS pri 5200 o/min i najvećeg momenta od 522 Nm pri 3600 o/min. Naravno, benzinski. Performanse se ne navode, a kad se malo bolje razmisli nisu niti važne. Potrošnju bismo mogli izačunati, jer znamo obujam spremnika, ali koga to kod Hummera zanima. Motor je smješten uzdužno i povezan isključivo s automatskim mjenjačem s četiri stupnja prijenosa. Stalan pogon na sve kotače najnovije je djelo Borg-Warnera. Snaga se raspoređuje u omjeru 40/60 ili 50/50 ovisno o jednom od pet modova rada.

U konceptnoj fazi bile su predviđeni 19-colni aluminijski naplaci s Goodyear Wrangler prototipom guma za sve terene. U konačnoj izvedbi H2 ipak stoji na 17" naplacima s gumama 285/70 ili opcijskim off road 315/70. Proizvođač je BF Goodrich. Na svim kotačima su diskovi i rade uz pomoć Bosch ABS-a s mogućnošću detektiranja slabijeg držanja uz podlogu i prilagođavanja kapaciteta kočenja. H2 ima i TCS koji trakciju može preusmjeriti na jedan kotač.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Kupci Hummera H2 dobijaju trogodišnju ili 36.000 milja garanciju. Želite li baš ovaj auto morate po njega u SAD ili Kanadu, jer se ekskluzivno prodaje samo na te dva tržišta. Uspije li vam kupiti ga, možete birati između sedam boja karoserije. Dovoljno je da imate barem 48.800 USD i uključite se u društvo D. Kinga, M. Tysona, A. Aggasija, B. Willisa, Playboyeve duplerice Buffy Tyler... Svi oni imaju barem po jednog Hummera, a susjed Arnold iz Graza više od 10.

22.04.2007.

Alfa Romeo 156 Sportwagon

Alfa Romeo 156 Sportwagon
14. travnja 2000.
Veličina prtljažnika? Ma, nije važno!


Alfa 156 Sportwagon je karavan koji ima manji prtljažnik od svoje limuzinske osnove. No, način na koji su ju dizajneri oblikovali ostavlja bez daha i nikome nije ni na kraj pameti prigovarati ovom nedostaku. Samo da je imati 156 Sportwagon...

piše: Dubravko Kuleš

Alfa Sportwagon je svoju svjetsku premijeru doživjela na 70. ženevskom auto salonu, a samo nekoliko tjedana kasnije zasjala je i na Zagreb Auto Showu. Svojom pojavom plijeni pažnju ljubitelja automobila, a mnogi nisu sigurni radi li se o malo neobičnoj limuzini, možda coupeu, a karavanska verzija o kojoj je zapravo riječ posljednja pada na pamet. No, kad se konačno shvati da je u pitanju karavan ne raspreda se previše o obujmu prtljažnika koji je definitivno premalen za ovu klasu automobila, jer u ovom slučaju radi srce.

Alfa plijeni svojim izgledom, kompletnom pojavom i nikome sigurno neće pasti na pamet kupiti 156 Sportwagon i u prtljažni prostor trpati ljestve i kante za krečenje, svinjske polovice ili voziti gajbe pive za dućan ili kafić. Iako je obujam prtljažnika za 20 litara manji od limuzinske verzije 156-ice u njega stane podosta toga što je potrebno za dinamičan i sportski način života. Stražnja se klupa može preklopiti djelomično ili potpuno i sa skromnih 360 litara prtljažnik se poveća na 1.180 litara. Na sredini je otvor u koji se može smjestiti 4 para skija, a mokre pancerice, blatne cipele ili neosušenu ronilačku opremu možete odložiti na preokrenutu gumiranu stranu obloge poda prtljažnika. Alfu 156 Sportwagon nekako najlakše zamišljamo u morskoj okolini, pored neke plaže s utovarenom ronilačkom opremom. Uostalom i samo ime sugerira kvalitete i karakteristike sportskog i dinamičnog automobila glatkih linija, izvrsnih performansi i superiornog upravljanja u kombinaciji sa svestranošću, sjedalima koja se preklapaju i prostorom koji zadovoljava potrebe za transport dinamičnih osoba i njihovih potrepština.

Prtljažnik je opremljen zatvorenim pretincima, a manju prtljagu može se smjestiti u mreže kojima se riješilo pitanje kotrljanja predmeta i vožnja učinila ugodnijom i slobodnijom. Spomenuli smo da je prtljažnik 156 Sportwagon manji od prtljažnika limuzine, ali nema diskusije o praktičnosti. Peta vrata se vrata se otvaraju visoko i osim praktičnih razloga i lakšeg pristupa, prednost je i u manjoj opasnosti od nehotičnog udaranja glavom u otvorena vrata. Zasluga svega ovog je duboko zarezivanje otvora vrata u krov. Na samom kraju krova je spojler s trećim stop svjetlom koji je između ostalog doprinosi boljim aerodinamičnim svojstvima. Aerodinamika je poboljšana u odnosu na limuzinu i iznosi 0,30. Alfa je nakon pojave modela 156 doživjela pravi preporod i bilo je očekivano da se tržištu ponudi nova karoserijska vezija na osnovama uspješene limuzine. Isto tako kad je odlučeno da to bude karavan moralo se paziti da se ne nagrde prekrasne linije nekim kutijastim i nezgrapnim stražnjim krajem. Bili bi to pravo svetogrđe. Alfa 156 Sportwagon je posljednje djelo Waltera De Silve u Fiatovim okvirima i mora se priznati da ju je stvorio vrlo skladno. Po prvim reakcijama 156 u karavanskoj verziji (koja nije tipična teretna verzija, nego profinjena varijacija na temu prtljažnika) je mnogima više zapela za oko od limuzine, pa je vrlo vjerojatno da će se za 156 Sportwagon odlučiti i oni koji o karavanu nikad nisu razmišljali. Osim stražnjeg kraja cijeli automobil je identičan s limuzinom. Da, od limuzine su straga posuđena samo svjetla.

Ovjes i ponuda motora isti su kao i kod 156 limuzine. Podvozje se ponaša u skladu s osobinama koje krase svaku Alfu, a to su dinamičnost i temperament. Ipak, jedna je razlika. Kod Sportwagona se kao dodatna opcija nudi Boge Nivomat, stražnja osovina koja se podešava ovisno o opterećenju. Pri pokretanju automobila Nivomat registrira opterećenje i podiže stražnji dio na normalnu visinu. Nakon zaustavljanja ostaje u tom položaju do 10 sati. Ovim je poboljšana stabilnost opterećnog automobila. Ponuda motora je ista kao i kod limuzine. Najmanji u paleti je 1,6 litarski twin spark sa 120 KS, slijede 1,8 litarski sa 144 KS i dvolitraski s 11 konja više, također twin spark. Vrh motorne ponude Alfe 156 Sportwagon je 2,5 litarski V6 sa 190 konjskih snaga i najvećom brzinom od 230 km/h. Dizelska ponuda obuhvaća dva JTD motora s Common Railom, turbo punjačem i intercoolerom. Slabiji je obujma 1,9 litara i snage 105 KS, dok veći motor ima obujam 2,4 litre i snagu od 136 konja. Manji motor u prosjeku troši 6,1l/100km, a veći za 0,7 l/100km više.

Alfa Sportwagon je opremljena diskovima na svim kotačima koji su kod jačih verzija sprijeda hlađeni. ABS je serijski kao i prednji i bočni zračni jastuci. Uz doplatu ugrađuje se i zračna zavjesa koja štiti glavu od ozljeda pri bočnom udaru. Novi model je dostupan u 13 različitih boja od kojih su tri potpuno nove. U unutrašnjosti se mogu birati tri različite vrste materijala: tkanina, velur ili opcijski koža. U standardnu opremu na mnogim tržištima spada klima uređaj. Od modela 2,0 TS na gore, Sportwagon je serijski opremljena središnjim daljinskim zaključavanjem, kožom obloženim upravljačem i ručicom mjenjača, električno pomicanim prozorima sprijeda i straga, svjetlima za maglu, alu naplacima s većim gumama, te središnjim naslonom za ruku između prednjih i stražnjih sjedišta.

JOŠ O NJEMU...
Foto album
Tehnički podaci
Prodaja Alfe 156 Sportwagon započela je u Italiji prošlog mjeseca, a u Hrvatskoj bi se trebala pojaviti negdje u lipnju. Taman pred ljeto da možete potrpati ronilačku opremu i s novom ljepoticom se uputiti prema jugu. Na zavidne poglede morate se naviknuti, jer ih sigurno neće nedostajati. Osim na usamljenoj plaži.

22.04.2007.

Alfa Romeo 156 GTA / GTA Sportwagon

Alfa Romeo 156 GTA / GTA Sportwagon
12. travanj 2002.
La vita é bella


Alfa se vraća. Talijani polažu velike nade u 156 GTA na trkaćim stazama, dok alfistima, ali i svim ljubiteljima sportskih automobila raste adrenalin pri pomisli na cestovnu izvedbu 156-ice s oživljenom GTA oznakom

piše: Dubravko Kuleš

Tri desetljeća nakon posljednjeg osvojenog ETCC-a (European Touring Car Championship) Alfa Romeo oživljava oznaku GTA. Specijalizirani centar za prepravke alfinih modela Autodelta iz Udina stvorio je GTA oznaku i predstavio je na primjeru Giulie Sprint GT na amsterdamskom Motor Showu 18. veljače 1965. godine. Slovo A znači Alleggerita ili "lako", "olakšano", pa je tako Giulia Sprint GTA bila lakša čak 272 kg od serijske GT.

Alfin 1,6-litreni Twin Cam motor razvijao je 170 KS pri 7500 o/min. GTA je odmah postala nepobjediva. Na 4-satnoj Jolly Club u Monzi sedam Alfi GTA zauzelo je prvih sedam mjesta. Superioran Lotus više nije bio najbrži, a oznaka GTA je uvjerljivo dominirala svjetskim stazama slijedećih nekoliko godina.

Posljednji naslov s GTA automobilom u ETCC osvojen je 1971., a Alfa se na staze vraća 1992. sa 155 Q4 pripremljenoj prema pravilima talijanskog superturismo prvenstva. Kasnije je ovaj model prerastao u 155 V6 TI i pripremljen je za DTM. Fabrizio Giovanardi i Nicola Larini u Alfama 155 borili su se na europskim stazama s BMW-om, Volvom i Hondom. Danas u Alfa Romeu polažu velike nade u trkaću izvedbu 156 GTA, a nas trenutno zanima cestovna verzija ponovo oživljene slavne oznake.

Britanci su poznati kao ljubitelji japanskih sportskih automobila poput Subaru Impreze ili Nissana Skyline R, ali s velikim nestrpljenjem očekuju 2. svibanj kad počinje prodaja obje izvedbe 156 GTA jasno, s upravljačem na desnoj strani. I u ostalom dijelu Europe "freakovi" će uživati u automobilu koji je stvoren za svakodnevnu vožnju u naglašeno sportskom užitku, pravom trkaćem osjećaju, odličnim performansama.

Bolja osnova od 156 nije se mogla zamisliti. Vizualne modifikacije su manje, ali su poduzeti vrlo ozbiljni zahvati na mehanici. Prepravljen je najjači alfin motor, trolitreni V6 kojem je obujam povećan za 200 cm3, dok je snaga s 220 porasla na 250 KS. Nova je geometrija i podešenost ovjesa, kočnice su snažnije, upravljač izuzetno izravan sa samo 1,75 okreta. Mjenjači, ručni i Selespeed sa šest stupnjeva prilagođeni su snažnijem motoru i boljim performansama.

Dizajneri su odlučili da karoseriju GTA ne treba podvrgnuti radikalnim vizualnim promjenama, jer su osnovne linije 156 dovoljno dopadljive i agresivne, bez obzira radi li se i limuzini ili karavanu. No nekoliko vanjskih izmjena pojačava sportsku pojavnost i po njima će GTA biti odmah prepoznatljiva. Prednji blatobrani su povećani radi smješatanja novodizajniranih 17" naplataka s gumama 225/45. Svjetla za maglu su pomaknuta u same kuteve spojlera kako bi otvori za zrak mogli biti veći.

Stražnji branik je povećan, vrlo je uočljiv i iz profila, naglašeno aerodinamičnog oblika. Otraga je 156 GTA potpuno drugačija od osnovnog modela. Vrlo važan detalj za sportski, čak trkaći orjentiran automobil su dvije ovalne kromirane ispušne cijevi. Karoserija može biti u jednoj od deset boja uključujući Nuvola crvenu, ekskluzivno "izmiješanu" za GTA. Uz doplatu se mogu dobiti naplaci sa žbicama karakteristični za nekadašnji svijet auto utrka.

Interijer Alfe 156 GTA je uređen prije svega za vozača. Cilj je pružiti potpuno zadovoljstvo i savršenu kontrolu nad automobilom svakome tko sjedne za upravljač. Obloge su Peltro sive boje, upravljač originalnog dizajna ima metalne umetke, ručica mjenjača je presvučena kožom. Metalne sportske papučice, kao i odmorište za lijevu nogu imaju gumene umetke. Unutrašnjost je kompletirana sportskim kožnim sjedalima s dizajnerskim elementima svojstvenim za talijanskim sportskim automobilima u prošlosti.

Prednja sjedala su s integriranim grijačima i naslonima za glavu. Mjerači u 156 GTA imaju crnu pozadinu, novog su oblika, a temperatura ulja u motoru je vidljiva na ekranu višenamjenskog displaya. Serijska oprema je "bi-zone" automatski klima uređaj s dvije odvojene temperature, kontrolom ulaska zraka i automatskim uključivanjem recirkulacije. Kišni senzori uključuju brisače s prvim kapima kiše, a senzor uključuje klimu kako bi se spriječilo zamagljivanje stakala.

Snažniji motor, točnije 250 KS na prednjim kotačima, uvjetovali su temeljitu izmjenu ovjesa, prije svega prednjeg. Tako su fiatov istraživački centar i alfina dizajnersko razvojna ekipa razvili posebno prilagođen ovjes za 156 GTA. Donji nosači su jači, amortizeri i opruge posebno podešeni, a stabilizator je većeg promjera. Postignute su vrhunske performanse začinjene najizravnijim upravljačem među automobilima s prednjim pogonom.

Prednji diskovi su povećani s 284 na 305 mm, a stražnji s 251 na 276 mm. Trolitreni agregat pokreće alfine top-modele 166, GTV i Spider, ali GTA traži više snage i još bolje performanse. Točno 250 KS je dovoljno za 250 km/h i samo 6,3 s do 100 km/h. Ubrzanje je bolje 0,2 s od BMW-a 330i ili pola sekunde od Honde Civic Type R, a samo 1,1 s slabije od M3. Okruglo 300 Nm motor razvija pri 4800 o/min. Serijski se isporučuje ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa ojačanih komponenti, dok je Selespeed opcija.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Legenda se vratila na najbolji način. Sve fanove dobrih sportskih automobila, osobito Alfe silno veseli pojava 156 GTA. Čak i oni obiteljski alfisti doći će na svoje, jer se GTA može kupiti u Sportwagon izvedbi. Koga je briga što je prtljažnik mali! Na žalost, sve o Alfi 156 GTA smo saznali iz press materijala i to je jedino nezadovoljstvo vezano s ovim krajnje uzbudljivim automobilom


22.04.2007.

Alfa 147

Alfa 147
21. srpnja 2000.
I Golf bi se zaljubio


Ove godine slavna talijanska tvrtka Alfa Romeo slavi 90 godina postojanja. Na 68. torinskom International Motor Showu predstavljena je nova 147, nasljednica modela 145/146. Sudeći po izgledu, ovo je auto u koji se rijetko tko neće zaljubiti

piše: Dubravko Kuleš

Talijani su još jednom pokazali da su pravi umjetnici. Točnije, možemo reći da su Alfini dizajneri još jednom pokazali i dokazali (ako je to još i potrebno) da su pravi umjetnici. Alfa Romeo 147 nova potvrda. Pored nasljednice modela 145/146, koja je unatoč najavama ipak dobila brojčanu oznaku, neki konkurenti postaju izrazito ružni, mada se ne čine takvima. Iako je tvrdnja subjektivna mislimo da je Alfa 147 najljepši auto u klasi. Kreiran je za ljude koji traže kompaktan automobil, s naglašenom sportskom notom, atraktivnog dizajna, jake osobnosti i vrhunskih voznih osobina. Drugim riječima najmanja Alfa nudi visok stupanj zadovoljstva i treba zadržati uspjeh posljednjih generacija Alfa Romea.

Sve kvalitete su joj potrebne, jer ulazi u najzahtjevniji razred u kojem se greške teško opraštaju. Model 147 nastavlja dizajnerski put koji je započela Alfa 156, a slijedile su 166 i 156 Sportwagon. Kod najmanje Alfe dizajneri Centro Stile nisu zaboravili djelo autora 156-ice Waltera de Silve, ali isto tako nisu zaboravili svoju 90 godina bogatu povijest. Tako su inspiraciju za 147-icu našli u modelu 6C 2500 s dodatkom u imenu Villa d' Este iz 1949. godine. Prednji dio automobila nudi sasvim drukčija rješenja nego suparnici. Od 6C 2500 koja je u svoje vrijeme bila velik automobil danas najmanja Alfa je preuzela trokutastu okomitu masku smještenu između velikih bočnih otvora za zrak. Na staroj Alfi je maska bila uža i viša s većim brojem poprečnih vodoravnih "lajsni". Od 51-godišnjakinje preuzeta je ideja o V obliku pokrova motora. Vrlo originalno su oblikovana i prednja polifokalna svjetla. Prednji dio automobila nikako ne može izazvati zabunu, jer je u skladu s karakterističnim alfinim dizajnom započetim s modelom 156. Bočne linije su glatke i blage, dok je stražnji kraj 147 vrlo dinamičan, s masivnim odbojnikom. Jedinu dizajnersku zamjerku, što se originalnosti tiče možemo uputiti stražnjim svjetlima koja se odlično uklapaju u cjelinu, ali prejako podsjećaju na Peugeot 206.

Unutrašnjost je kombinacija retro stila i sportskog karaktera u modernom izdanju. Upravljač je multifunkcijski, ispred očiju vozača su tri okrugla, sportska mjerača sa sjajnim metalnim okvirom. Središnja konzola s ventilacijskim i audio sustavom je izbočena i oplemenjena aluminijskim dodacima. Ima dosta detalja koji su preuzeti iz 156-ice. Ploča s instrumentima je zanimljivog oblika, a na njoj se nalazi multifunkcijski display s podacima o datumu, satu, vanjskoj temperaturi, check control, upozorenje o ograničenju brzine, žaruljice upozorenja i putni kompjutor. Klima uređaj je automatski s mogućnošću podešavanja temperature za vozača i suvozača na temelju jačine sunca. Serijski je audio sustav s 8 zvučnika, dok je uz doplatu moguće uživati u sofisticitranom Bose-ovom sistemu sa 6-kanalnim pojačalom i aktivnim subwooferom. Kao opcija nudi se komunikacijski centar koji uključuje telefon, navigaciju, glasovne komande i TFT display u boji. Alfa 147 daje najvišu razinu aktivne i pasivne sigurnosti. Snažan kočioni sustav oplemenjen je ABS-om i elektroničkom raspodjelom sile kočenja (EBD) između prednjih i stražnjih kotača. Osim toga Alfa 147 rapolaže cijelom gomilom elektronike sažete u kratice ASR (sustav protiv proklizavanja pogonskih kotača prilikom ubrzavanja), MSR (regulacija kočionog momenta prilikom kočenja motorom), VDC (kontrola stabilnosti u zavojima).

Za zaštitu putnika u slučaju sudaru brinu se svi sustavi kojima raspolaže Fiat Auto uključujući serijskih 6 zračnih jastuka (2 sprijeda, 2 bočno i 2 bočna za glavu). Alfa 147 može se pohvaliti i odličnim ovjesom koji nije modifikacija modela 145/146, nego je preuzet iz veće Alfe 156. To je još jedan plus za novu najmanju Alfu, jer je poznato odlično ležanje i držanje ceste modela 156. U početku će se u Alfu 147 ugrađivati tri benzinska Twin Spark 16v motora počevši od 1,6 litrenog snage 105 KS, preko "nabrijanog" 1,6 litrenog snage 120 KS do vrha ponude, dvolitrenog snage 150 KS. Mjenjač je ručni ili za 2.0 verziju automatski Selespeed s mogućnošću ručne izmjene stupnjeva prijenosa. Od proljeća 2001. Alfa 147 dobit će 1,9 JTD motor snage 110 KS (5 KS više nego sada). U isto vrijeme dvolitrena verzija dobit će ručni mjenjač i počet će proizvodnja karoserijske verzije s pet vrata. Do tada je Alfa 147 dostupna samo s troja vrata. Gazde u klasi poput Golfa, A3, Megana, Focusa ili Astre dobili su protivnicu protiv čije se ljepote teško boriti. Uz ime Alfa se već desetljećima veže i pojam "cuore sportivo". Nema trunke sumnje da sportsko srce neće kucati u Alfi 147. Mada nema podataka o performansama gore spomenute"gazde" morat će svojski zapeti i na asfaltu kako se ne bi osramotili pred ljepoticom iz Torina.

JOŠ O NJEMU...
Foto album
Tehnički podaci
Koliko god vam se auto dopao i koliko god ste spremni platiti, ipak neće biti od druženja s Alfom 147 prije kraja listopada. To vrijedi za najzanimljivija tržišta. Kod nas se ne očekuje prije kraja ove godine.

22.04.2007.

Yenny

Image Hosted by ImageShack.us

Ej pozz ljudii...sam da vam kazemm da sam ja novi tj drugi moderator ovog blogaa...pozz..

ps..ne budite skrti na komentarima:))ljubim***

22.04.2007.

Audi Nuvolari quattro

Audi Nuvolari quattro
25. srpanj 2003.

Vizija GT budućnosti

Foto album
Stručnjaci iz Ingolstadta vole na velikim svjetskim salonima pokazivati kojim smjerom će ići Audi. Osim Pikes Peaka u Detroitu, predstavili su tri mjeseca kasnije i Nuvolari quattro, elegantan i moćan GT za skoru budućnost

piše: Dubravko Kuleš
foto: Audi AG

Sasvim je svejedno imate li tri milijuna eura, ali Audi Nuvolari quattro ne možete kupiti. Ovu pozamašnu svotu novaca “audijevci” su uložili u auto kako bi svijetu pokazali u kojem smjeru idu njihova razmišljanja na temu Grand Turismo. Prvi su Nuvolari vidjeli novinari, pa brojni posjetitelji na proljetnom ženevskom salonu i oduševljenje nije izostalo niti kod profesionalaca niti znatiželjnika i zaljubljenika u automobile. Audi Nuvolari quattro drugi je ovogodišnji koncept s četiri kruga na nosu i skroz drukčiji od off roadovski orjentiranog Pikes Peaka.

Posljednji audiev javno pokazan koncept nije eksperimentalna studija čudnih i predalekih oblika kojoj predstoji nejasna budućnost nego jasna koncepcija 2+2 coupea kao uspješne nadogradnje i evolucijske interpretacije postojećih audia. Dođe li do prodajnih salona neka od eventualnih Nuvolarievih izvedenica ponudit će sportski karakter, naprednu tehnologiju, jedinstaven dizajn i naravno, ekskluzivnost.

Foto album O kakvom se automobilu radi već dosta govori i njegovo ime, hommage trkaćoj legendi. Tazio Nuvolari bio je posljednji Grand Prix pobjednik s bolidom Auto Union. Dogodilo se to 3. rujna 1939. godine, a prije toga je Talijan, rođen u Mantovi 1892. godine pisao povijest auto utrka prve polovice prošlog stoljeća. Njegovi zaštitni znaci bili su žuti pulover koji je uvijek nosio na utrci i spektakularan stil vožnje. Auto s njegovim imenom predstavljen je točno 50 godina nakon smrti velikog vozača.

Auto Grand Turismo klase visokih je performansi i limuzinske udobnosti na dugim putovanjima. GT automobili uvijek su bili među najfascinantnijim i najljepšim. Kod nijedne druge klase nisu tako izvrsno kombinirane performanse, brzina, stil i estetska pojavnost ispod koje se krije vrhunska tehnologija. Bez sumnje, već na prvi pogled Audi Nuvolari quattro u posebnoj Luna srebrnoj boji otkriva sve ove osobine.

Foto album Silueta je prava coupeovska s dominantnim i dugačkim pokrovom motora, te linijom krova blago spuštajućom prema širokom stražnjem kraju. Nuvolari je dugačak 4,80, širok 1,92 i visok 1,41 m, a upečatljiv dizajnerski detalj su uski prozori. Blago zaobljen krov podupiru tanki nosači koji se meko stapaju s karoserijom. Dvije ovalne ispušne cijevi nemalih dimenzija postavljene u same kuteve stražnjeg kraja jasno ističu moć i snagu.

Prednji i stražnji prevjesi su vrlo kratki, a u naglašeno izvučene i široke blatobrane po uzoru na TT smješteni su posebni naplaci s devet krakova. Maska je impresivnog izgleda i u istom ili skoro istom obliku trebala bi biti kod novog A6. Geometrija poklopca prtljažnika i branika evolucija je postojećih oblika audievih modela. Kvake su skrivene u vratima i iskaću iz svojih ležišta kad se približi automobilu. Inovativna su prednja svjetla s posljednjim dosezima LED tehnologije.

Foto album Kod svjetala je najdosljednije primjenjen audiev slogan “napredak kroz tehniku”. LED tehnologija je dizajnerima dala više slobode jer zauzimaju manje mjesta. U svakom svjetlu postavljeno je 18 dioda. LED tehnologija primjenjena je i kod stražnjih svjetala i pokazivača smjera. Još jedna zanimljivost je infra crveni senzor na stražnjim svjetlima koji otkriva prljavštinu na pokrovu svjetla ili sloj magle i u skladu s time pojačava intenzitet osvjetljenja. Jedan dobar prilog iz Audia za sigurnije putovanje.

Koža i aluminij spoj organskog i visoko tehnološkog materijala dominiraju Nuvolarievim interijerom. Kontrast stvaraju elementi crne i bijele kože s hladnim metalnim površinama ploče s instrumentima, obloga vrata i središnje konzole. Četiri odvojena sjedala s integriranim pojasevima dizajna su karakterističnog za sportske automobile. Središnja konzola se proteže do stražnjeg dijela automobila i u skladu je s GT filozofijom. Od mjerača dominiraju velik brzinomjer i brojač okretaja motora.

Foto album Tiptronic mjenjač omogućava promjenu stupnjeva prijenosa pomoću ručica iza trokrakog sportskog upravljača identičnog u pobjedničkom R8 s Le Mans utrke. Ručna kočnica je elektromehanička i za korištenje je dovoljno pritisnuti prekidač. Mehaničkih veza nema niti kod mjenjača pa je ostalo dosta prostora za pretince dostupne vozaču. I ovdje imamo jedan tehnološki biser. Pretinac za rukavice otključava se senzorom koji očitava otisak prsta. Osim vrhunskih performansi GT auto mora imati i dosta prostora za prtljagu jer se koristi na dugim putovanjima. Nuvolari nudi 350 litara u prtljažnom prostoru. Uzbudljivije je ipak na prednjem kraju.

U Nuvolari quattro ugrađen je 5-litreni V10 biturbo motor s izravnim ubrizgavanjem i 600 KS. Isti motor sa 100 KS manje pokreće Lamborghini Gallardo. Audiev GT do 100 km/h ubrza za samo 4,1 s, postiže 250 km/h i sporiji je od spomenutog ultra sprortskog talijanskog bika. Najveći moment od ogromnih 750 Nm dostupan je pri dieselski niskih 2000 o/min. Pogon je stalan na sve kotače. Ovjes je prilagođen performansama, a za udobnost se brinu zračne opruge s kontinuiranom elektroničkom kontrolom.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Audi Nuvolari quattro: Tri milijuna eura vrijedna studija nazvana prema trkaćoj legendi Taziu Nuvolariu zanimljivo je razmišljanje audijevih stručnjaka i budućnosti GT automobila koje nikada neće doći na cestu. Cijelu gomilu inovacija upakiranih u dinamičnu 4,80 m dugačku karoseriju pokreće benzinski V10 biturbo motor poznat iz Lambo Gallarda, no povećane snage s 500 na 600 KS. Pogon je stalan quattro, mjenjač automatski sa 6 stupnjeva, a Nuvolari do 100 km/h ubrza za 4,1 s...
Audi je s Nuvolariem pokazao kuda želi i sasvim je jasno da se rađa borba s BMW-om. Maxicoupe poput Nuvolaria neće ugledati auto cestu jer je preskup, a cijenu koncepta smo spomenuli na početku. Stoga će se konkurent BMW-ovoj seriji 8 raditi na osnovama budućeg A6, bit će od čelika i neće koštati 3 milijuna eura. Nešto će nasljediti od Nuvolaria, u to smo sigurni.

22.04.2007.

Audi Le Mans quattro

Audi Le Mans quattro
17. listopad 2003.

Geni preneseni s R8

Foto album
Bilo je pitanje vremena kada će Audi predstaviti model, pa makar i koceptni u čast trostruke pobjede na slavnoj utrci 24 sata Le Mansa. Dogodilo se to ove jeseni u Frankfurtu

piše: Dubravko Kuleš
foto: Audi AG

Zanima li vas novija audijeva sportska povijest dovoljno se vratiti samo dvadesetak godina unatrag i upoznati s pobjedama na svjetskim rallyima, potom su četiri prstena harala u touring klasi, a najnoviji upjesi zabilježeni su na slavnom Le Mansu. U posljednje tri godine ciljnu crtu je prvi prešao Audi i to R8, a 2000. i 2002. društvo su mu pravila još dva ista automobila na drugom i trećem mjestu. U Audiju jako dobro znaju da se do pravih spoznaja dolazi preko auto sporta i utrka. Slogan "Napredak kroz tehniku" svoj put počinje na trkaćoj stazi, a završava u serijskom modelu.

Sjedinjenje iskustava s brojnih trkaćih staza i pobjeda uz napredan dizajn omogućuju Audiju poziciju među vodećim proizvođačima automobila. Iskustva s utrka prenose se na svakodnevne ceste ili kao u slučaju Le Mans quattro služe kao naznaka bliske budućnosti i smjernice kretanja modela s četiri povezana kruga. Najnovija studija inspirirana je trostukim pobjednikom, natjecateljskim modelom R8.
Foto album Audi je ove godine pokazao tri značajna koncepta različitih namjena, ali sa zajedničkom dinamičnom notom. Prvi je stigao Pikes Peak, potom Nuvolari, a trio kompletira najnoviji i moramo reći najuzbudljiviji, Le Mans. Posljednja audijeva studija pokazuje kako u Ingolstadtu zamišljaju sportski auto. Vidi se odmah da brojni uspjesi na utrkama nisu otišli u vjetar. Le Mans ne skriva da je studija, ali isto tako mogao bi se uz manje preinake odmah pojaviti na cesti, jer dizajn nije preradikalan ili suviše futuristički.

Prvi pogled prema najnovijem audijevom konceptu daje jasnu sliku o kakvom se kalibru radi. Moćna pojava naglašena je dodatno posebnom "Jet blue" bojom. Premda je inspiriran trkaćim R8, Le Mans quattro ne može se sakriti utjecaj ostalih audijevih značajki. Zaobljenost prednjeg branika sa spojlerom i oblik stražnjeg kraja podjećaju na trenutno najsportskiji Audi TT. Bez mogućnosti pogreške se zaključuje da je u igri dvosjed s kabinom pomaknutom prema naprijed što je osnovna značajka automobila sa središnje postavljenim motorom, ali i odjek R8.

Foto album Motor uzdužno smješten iza sjedala i vidljiv je skroz stražnje staklo. Impresivnosti cjeline doprinose veliki otvori blatobrana u kojima su smješteni 20" kotači. Audi Le Mans quattro ima proporcije suspersportskog modela. Dugačak je 4370, širok 1900 i visok tek 1250 mm. Prednja svjetla su sastavljena 17 dioda u dva bloka za svako, a ispod njih je ogroman otvor za zrak. Na sredinu stražnjeg kraja postavljene su dvije uske ovalne ispušne cijevi. Cijela karoserija je razvijena u audijevom modernom zračnom tunelu u suradnji Audi Designa i Audi Sporta.

Stražnji spojler se uzdiže pri brzini iznad 120 km/h, ali prema želji vozača može biti u izdignutom položaju cijelo vrijeme, jer se pritiskom prekidača smještenog na višenamjenskom upravljaču blokira uvlačenje. U svoje ležište se povlači kad brzina padne ispod 80 km/h. Na stražnjem spojleru su svjetla za vožnju unatrag pa se podiže i pri svakom prebacivanju mjenjača za hod unazad. Sasvim normalno za Audi, ovaj je koncept temeljen na aluminijskoj ASF strukturi i masa praznog vozila iznosi tek 1530 kg ili 2,5 kg/KS.

Foto album Unutrašnjost audijevog konceptnog dvosjeda u potpunosti je podređena vozaču i potpunom užitku u vožnji. Pogled s vozačevog sjedala otkriva da su oblik i pozicioniranje svih važnih elemenata koncentrirani na najvažnije detalje. Tamni tonovi vizualno povezuju ideju unutrašnjosti s auto sportom i impresijama profesionalne funkcionalnosti i ergonomije. Uz tkani materijal na ploči s instrumentima, za precizno rukovanje prekidačima i ugodan dodir upotrijebljeni su aluminij i guma.

Za područje ramena u trkaći profiliranim sjedalima korišten je neopren koji ne dopušta klizanje. Sjedala su presvučena futurističkom high-tech tkaninom. Sjedalo ima sigurnosni pojas s četiri točke učvršćenja. Na armaturi su korisni pretinci, a u prednji prtljažni prostor obujma 100 litara stanu torbe potrebne za vikend dviju osoba. Sve informacije vezane uz vožnju su prikazane na dva okrugla mjerača izravno pred očima vozača iza trokrakog upravljača s ravnim donjim djelom. Nova TFT tehnologija lijevom mjeraču daje tri načina rada.

Analogni mod s digitalnim brzinomjerom i analognim displayom koristi se za svakodnevnu vožnju. Na trkaćoj stazi prebacuje se na "track mode" s planom staze, pokazivanjem sljedećeg zavoja, vremenima krugova, podešenjem ovjesa i statusu mjenjača. MMI mod pruža podatke o motoru i navigacijske upute. Mjenjač je sekvencijalni sa 6 stupnjeva prijenosa i izmjena se obavlja ručicama iza upravljača. Na upravljaču su četiri prekidača. Prvi za operacije sa spojlerom, drugi ima pit stop funkciju za lakšu vožnju u zonama ograničene brzine, trećim se podešavaju amortizeri, a četvrtim stavlja u funkciju "track mode" display.

V10 motor s dva turbo punjača i izravnim ubrizgavanjem goriva razvija 610 KS i 750 Nm između 1750 i 5800 o/min. FSI motor s izravnim ubrizgavanjem prvi je takve tehnologije koji pobjeđuje na Le Mansu i američkoj ALMS seriji. Ovaj motor, obujma od pet litara katapultira auto do 100 km/h za 3,7 s i teoretski postiže 345 km/h, ali elektronika ne dopušta preko 250 km/h. Pogon je stalan na sve kotače i raspoređen idealno za sportski auto sa središnje postavljenim motorom u omjeru od 40/60. Ovisno o situaciji i podlozi može varirati od omjera 20/80 do 70/30.

 JOŠ O NJEMU...
  Foto album
  Tehnički podaci
Audi Le Mans quattro: U Frankfurtu je Audi najviše pažnje pobudio s konceptom Le Mans quattro. Radi se o sportskom dvosjedu naglašeno agresivnog dizajna u kojem se prepoznaju karakteristični audijevi detalji. Unutrašnjost je podređena vozaču, a iza dva sjedala je moćni 5-litreni V10 motor sa 610 KS i izravnim ubrizgavanjem. Le Mans quattro postiže elektronički limitiranih 250 km/h i do 100 km/h ubrza za 3,7 sekundi. Ugrađene su brojne inovacije, od kojih vrijedi spomenuti “magnetic ride” amortizere...
Kočnice su primjerene performansama i na svim kotačima su keramički diskovi, sprijeda promjera 380, a otraga 356 mm. Ovjes koristi inovativnu tehnologiju "audi magnetic ride" s "magnetorheological" tekućinom umjesto konvencionalnog hidrauličkog ulja. Viskozitet se mijenja ovisno o jačini magnetskog polja kojim upravlja elektronika. Amortizeri se tako podešavaju za trkaću ili udobnu vožnju. Audijeva vizija sportskog automobila snažno podiže adrenalin već u ovoj studijskoj izvedbi

< Image hosting

Image hosting


Cursors